UČITAVANJE

Type to search

Užice

Otvorena izložba “Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije”

13.04.2024.
Deli

“Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije”, naziv je izložbe, koju su u okviru programa Užice- Prestonica kulture Srbije, priredili Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” i Istorijski arhiv Užice. Otvaranju izložbe su pored autora Adaama Sofronijevića, prisustvovali ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Poželevši gostima dobrodošlicu u prestonicu kulture Srbije, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, istakla je da je ova izložba prilika da se podsetimo hrabrih, umnih i posvećenih žena, koje su svojim delovanjem i odvažnošću trasirale put budućim generacijama. Ona je naglasila i da se Užice može pohvaliti i značajnim napretkom u oblasti rodne ravnopravnosti.

“Današnja postavka omogućava nam da sagledamo različite teme važne za srpsko društvo koje su se odnosile na prava žena u mnogim oblastima, poput vojske i kulture. Možemo reći da smo u oblasti rodne ravnopravnosti postigli veliki napredak, o čemu svedoči i činjenica da je nacionalna kampanja ,,Unapredi rodnu ravnopravnost“ započeta baš u Užicu, kao i da je prošle godine usvojen Akcioni plan za period do 2027. godine kojim ćemo se voditi kada su u pitanju mere i aktivnosti koje ćemo realizovati sa ciljem daljeg unapređenja u ovoj oblasti”.

 

izvor: uzice.rs

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *