UČITAVANJE

Type to search

Prijepolje

Policija u Prijepolju otkrila 49 krivičnih dela u oktobru mesecu

16.11.2023.
Deli

U mesecu oktobru na području Policijske uprave u Prijepolju registrovano je 49 krivičnih dela. Od ukupnog broja registrovanih krivičnih dela 48 dela je opšteg kriminaliteta i jedno krivično delo ekološkog kriminaliteta. U izveštajnom periodu od 53 lica koja se pojavljuju kao učinioci krivičnih dela, 10 lica su strani državljani.

Na teritoriji Policijske uprave u Prijepolju, stanje bezbednosti javnog reda i mira može se oceniti stabilnim. Tokom oktbora registrovan je 21 prekršaj javnog reda i mira, od kojih su najbrojniji prekršaji vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča. U toku meseca održano je 49 javnih okupljanja, na kojima je prisustvovalo ukupno 7810 učesnika. Obezbeđenje škola, zona škola, učenika i zaposlenih u školama na teritoriji tri opštine vrši se kontinuiranim prisustvom policijskih službenika svih linija rada. U svim osnovnim i srednjim školama sprovode se aktivnosti u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“.

Prema podacima za izveštajni period, stanje bezbednosti na putevima može se oceniti povoljnim. Od ukupno 12 saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile na području Policijske uprave u Prijepolju, najveći broj nezgoda prouzrokovan je neprilagođenom brzinom uslovima saobraćaja i puta. Tokom oktobra sprovedene su tri akcije pojačane kontrole saobraćaja u kojima je otkriveno i dokumentovano 1314 prekršaja, odnosno 603 prekršaja prekoračenja brzine, 10 nepropisnih preticanja, 18 prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 412 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, 140 prekršaja nepropisne upotrebe mobilnog telefona i 131 drugi prekršaj. Iz saobraćaja je isključeno 49 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola i 2 vozača koja su upravljala vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Redovno se vrše kontrole kretanja i boravka stranaca, stalno nastanjenih stranaca, stranaca na odobrenom privremenom boravku i u tranzitu. U toku meseca oktobra na području PU Prijepolje evidentirano je 546 stranih državljana na boravku do 90 dana, dok je u istom periodu 2022. godine evidentirano 495 stranih državljanja. U izveštajnom periodu izdato je 12 odobrenja za privremeni boravak, najviše po osnovu spajanja porodice. Policijski službenici preduzimaju pojačane bezbednosne mere kada je reč o kretanju iregularnih migranata. S tim u vezi podneto je 7 prekršajnih prijava za nezakonit boravak protiv državljana Turske i doneto 7 rešenja o prinudnom udaljenju stranaca iz Republike Srbije sa zabranom ulaska u Republiku Srbiju u trajanju od 1 godine.

U izveštajnom periodu urađene su 383 putne isprave, 624 lične karte i 403 vozačke dozvole. U oktobru 2023. godine u jedinstveni registar upisana su 394 vozila, a izdato je 640 saobraćajnih dozvola. Tokom meseca oktobra nastavljena je revizija svih izdatih dozvola za držanje i nošenje oružja, kao i kontrola vlasnika od strane policijskih službenika da li se oružje čuva u skladu sa propisima. Ukupan broj predatog oružja u Policijskoj upravi u Prijepolju je 5843 cevi, a ukupan broj oružja za koje se vrši revizija je 2472 cevi.

 

izvor: ppmedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *