UČITAVANJE

Type to search

Srbija

Počela prijava za studentske kartice

13.11.2023.
Deli

Prijava studenata za nove studentske kartice počela je danas u podne na portalu Uprave za trezor. Iz Poštanske štedionice najavljuju da će svim studentima koji uzmu karticu uplatiti početnih 500 dinara. Rok za prijavu je neograničen.

Oko 240.000 studenata iz Cele Srbije moći će da koristi brojne popuste i pogodnosti koje omogućavaju nove studentske kartice, rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Izjave Margarete Smiljanić i Siniše Malog
„Ova kartica će za studente državnih i privatnih univerziteta i fakulteta značiti mnogo jer će kartica biti platna i preko nje će moći da dobiju studentske stipendije i kredite. To se odnosi na one koji će ispuniti određene uslove, a sve ih je više i sada 9.000 studenata dobija stipendije, a 6.000 kredite“, rekla je ministarka.

Ministar finansija je ukazao na to da studente očekuju mnoge pogodnosti.

“Er Srbija daje 10 posto popusta na avionske karte, Srbija voz daje 20 posto na vozne karte, knjižare, biblioteke, bioskopi, sve što je važno za studente a slušali smo njih i pitali šta im je važno, takođe biće deo ovog programa“, rekao je Siniša Mali.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionice Bojan Kekić je istakao da banka u ovom slučaju neće naplaćivati mobilno bankarstvo.

Najavio je da će banka, kao dobar gest, svakom studentu uplatiti po 500 dinara da bi kartica bila aktivna prilikom preuzimanja.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić kaže da su studenti pozitivno reagovali na popuste koji su do sada objavljeni.

“Nadamo se da ćemo u narednim danima, kroz našu promociju, ali i kroz objavljivanje novih popusta, dopreti do velikog broja studenata“, navodi Smiljanić.

Studenti će prilikom prijave na portalu Uprave za trezor unositi JMBG, birati fakultet, unositi broj mobilnog telefona kako bi bili obavešteni kada je kartica gotova, a biraće i ekspozituru banke Poštanska štedionica gde žele da preuzmu karticu.

Kako je najavljeno, studentska kartica je besplatna i koristiće se kao platni i identifikacioni dokument.

Za nju mogu da se prijave svi studenti akreditovanih fakulteta i akademija u Srbiji, kako državnih, tako i privatnih.

 

izvor: rts.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *