UČITAVANJE

Type to search

Некатегоризовано

Podeljeno 60 besplatnih dečjih auto sedišta u opštini Čajetina

20.09.2023.
Deli

Opština Čajetina je i ove godine obezbedila besplatna auto sedišta za oko 60 roditelja sa teritorije ove opštine.

Juče su u Domu kulture predstavnici lokalne samouprave i Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina podelili auto sedišta za decu rođenu od 1. januara do 30. aprila tekuće godine.

U čajetinskom Domu kulture juče su, šestu godinu zaredom, podeljena besplatna auto sedišta za decu. Predstavnici lokalne samouprave i Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina su ovim potezom obradovali oko 60 roditelja čija su deca rođena u periodu od 1. januara do 30. aprila tekuće godine. Roditelje je pozdravio Miloje Rajović, zamenik predsednika opštine Čajetina i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja.

„Nama je čast i zadovoljstvo da po šesti put, od 2018. godine, imamo priliku da našim najmlađim sugrađanima nešto poklonimo. To su ovoga puta dečja sedišta za bezbednu vožnju u vašim automobilima. Imamo dobre podatke, a to je da se iz godine u godinu broj dece povećava, što nije slučaj u celoj Srbiji, ali kod nas jedan broj roditelja dolazi da živi i radi na Zlatiboru, tako da iz godine u godinu imamo tendenciju rasta broja dece. Ova sedišta su za decu koja su se rodila početkom godine, a sigurno je da ćemo ovu akciju nastaviti i da ćemo krajem ove ili početkom sledeće godine i drugoj deci dodeliti sedišta“, rekao je Rajović.

O važnosti ne samo upotrebe dečjih sedišta već i njihovog pravilnog korišćenja roditeljima su govorili Srđan Radović iz SZBS opštine Čajetina i Marijana Jovanović, dugogodišnji edukator i saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja.

„Procenat korišćenja dečjih auto sedišta u opštini Čajetina se kreće oko 70 odsto. Ono što nas naročito zabrinjava, a što smo ustanovili prilikom pregleda korišćenja auto sedišta, je to da se otprilike svako deseto auto sedište ne koristi na pravilan način. To je ono što ovom edukacijom koju upriličimo svake godine želimo da ispravimo i dovedemo sve do istog cilja: da nam deca budu bezbedna u saobraćaju“, naglasio je Radović.

„Možemo da kažemo, prvo, da se povećao procenat upotrebe auto sedišta na nivou čitave Srbije, a povećao se i procenat pravilne upotrebe što nam pokazuju i oni najvažniji podaci, a to je da mi u prvoj polovini godine nismo imali ni jedno dete koje je poginulo kao putnik u Srbiji, za razliku od nekih ranijih godina kada su deca ubedljivo stradala najviše kao putnici u automobilima kada se voze sa roditeljima ili bliskim članovima porodice“, potvrdila je Marijana Jovanović.

Ova aktivnost lokalne samouprave, uz neke druge vrste pomoći bračnim parovima, velika su olakšica kućnom budžetu. Kuzeljevići kažu da su prvo dvoje dece dobili pre 2018. godine pa su auto sedišta finansirali sami. Za malu Adrijanu ovo auto sedište je pravi poklon.

Odgovornost roditelja očitavala se u tome što su i nakon edukacije tražili dodatne informacije o pravilnom nameštanju dečjih sedišta u automobile, čime je cilj SZBS opštine Čajetina i same lokalne samouprave, ispunjen.

 

izvor: cajetina.org.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *