UČITAVANJE

Type to search

Užice

Sofija Bunadržić – umetnici su oduševljeni starom metodom izrade keramike

23.12.2021.
Deli

U Gradskoj galeriji u Užicu, otvorena je 26. Medjunarodna izložba grnčarskih radova pod nazivom “Kolonija Zlakusa”, gde su prikazani moderni grnčarski predmeti, radjeni na tradicionalan način. Svih ovih godina ova manifestacija uspeva zahvaljujući jednoj ženi a to je Sofija Bunadrdžić

Sofija Bunardžić, akademski slikar-keramičar, rođena 1955. godine u Splitu (Hrvatska).

“Školu primjenjene umjetnosti” u Splitu, odsek primenjene grafike, završila je 1974. godine u klasi prof. Petra Jakelića.
Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu završila i diplomirala u klasi prof. Đorđa Rosića, 1979. godine, na predmetu keramički dizajn – odsek keramika i staklo.

Imala 4 samostalne izložbe, 21 autorsku izložbu i više od 100 kolektivnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radu 15 međunarodnih kolonija i simpozijuma keramike.

Autor projekta “Keramika Zlakusa” i idejni tvorac i organizator Međunarodne kolonije umetničke keramike “Zlakusa” Užice. Umetnici stvaraju umetnička dela na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike u jedinstvenoj tehnici u savremenoj keramici – tehnici nazvanoj “Zlakusa” ili “Sofija-Zlakusa”.

Dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima i Plakete ULUPUDS-a (1996) za doprinos afirmaciji struke, i Plakete ULUPUDS-a (2003) za stvaralaštvo, samostalnu izložbu keramike pod nazivom “Tragom vatre”, priređenu u avgustu 2003. godine u Muzeju “Staro selo” u Sirogojnu, kao i za uspešnu realizaciju Osme međunarodne kolonije umetničke keramike “Zlakusa 2003”.

Član ULUPUDS-a od 1982. godine. Prvi samostalni umetnik u Zlatiborskom okrugu (Srbija) od novembra 1981. godine.

Sada u Zlakusi radi oko četrdesetak majstora lončara, među njima ima i žena za koje nekada nije bilo svojstveno da se bave ovim zanatom. Oni stvaraju svoje proizvode za tržište i od toga žive – navodi Sofije Bunardžić. 

Svi umetnici su oduševljeni ovom starom tehnologijom, materijalom i načinom rada. Zadovoljni su, pričaju svojim kolegama i preporučuju koloniju, zato preko cele godine dobijam punude od umetnika koji bi da dođu i da rade u koloniji i tako upoznaju ceo stari proces rada. Na žalost, u poslednje dve godine, zbog korone je mnogo njih moralo da otkaže svoj dolazak naglasila, je Sofija

 

Projekat “Uspešne žene” sufinansiran je od strane Grada Užica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *