UČITAVANJE

Type to search

Užice

UŽICE: Podela autosedišta za novorođene bebe

14.04.2021.
Deli

Drugu godinu zaredom Grad Užice realizuje akciju podele autosedišta za sve novorođene bebe na području grada. Za tu namenu izdvojena su sredstva u iznosu od 2,8 miliona dinara. Ove godine nabavljeno je 650 sedišta, što je za 50 više nego prethodne. Prilikom nabavke uzeta je u obzir činjenica da se iz godine u godinu rađa sve više dece u našem gradu, pa je tako prošle godine u odnosu na 2019. rođeno 34 bebe više. Po rečima pomoćnika gradonačelnice za populacionu politiku Mirjane Radivojčević to je samo jedna od mera koje imaju za cilj podršku roditeljstvu.Pomoćnik gradonačelnice za populacionu politiku Mirjana Radivojčević

“Kada roditelji dođu po izvod iz matične knjige rođenih u Gradskoj upravi dobijaju obaveštenje o pravu na besplatno autosedište, ali i o svim ostalim vidovima podrške. Od ove godine svaka novorođena beba dobija po pet hiljada dinara, a svaka treća i sledeća beba po 50 hiljada dinara. Naravno tu je i mogućnost korišćenja Užičke porodične kartice, a radi se i na razvoju novih modela koji će omogućiti bolje uslove za život i brigu o porodici.”

U samu podelu autosedišta uključen je Crveni krst Užice čija stručna lica rade na edukaciji roditelja, a kasnije i dece. Kako ističe Aleksandar Ševrt stručni saradnik u Crvenom krstu Užice, statistika pokazuje da u saobraćaju deca najviše stradaju.Aleksandar Ševrt stručni saradnik u Crvenom krstu Užice

“Često roditelji koriste sedišta kako bi ispunili zakonsku obavezu, ali ta sedišta u većini slučajeva nisu adekvatno montirana u samom vozilu, ili je sedište bilo dobro montirano, a deca nisu bila dobro obezbeđena. Takođe pored obuke za montažu sedišta, radimo i obuke iz prve pomoći gde roditeljima pokazujemo kako da se ponašaju u slučaju saobraćajne nezgode kada imaju decu u autosedištima.”

Da su obuke veoma korisne potvrđuju i sami roditelji:

“Bilo je veoma korisno predavanje, trebao bi svaki roditelj da dođe. Nisam se do sada susretao sa obukom oko prve pomoći, puno stvari sam naučio”, kaže Nemanja Bojović.

“Dosta sam novih stvari oko bezbednosti u saobraćaju saznao, ovo mi je drugo dete, naročito oko prve pomoći. Dragocena su iskustva i ovo povećava svest koliko su važna sedišta i bezbednost u saobraćaju, naročito za decu. Montaža bi bez obuke bila malo teža jer su nas uputili koje stvari da uradimo da bi to bilo sigurno” dodaje jedan od roditelja, Nemanja Obradović.

Podela autosedišta realizovana je uz primenu preporučenih epidemioloških mera, a kao i prethodne, uz veliku pažnju i zahvalnost roditelja.

 

izvor: uzice.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *