UČITAVANJE

Type to search

Čajetina Društvo Zdravlje

ČAJETINA: Predsednik opštine Milan Stamatović potpisao sporazum za klimu i energiju

06.04.2021.
Deli

Opština Čajetina uz podršku Regionalne razvojne agencije Zlatibor učestvuje na projektu “Climate Action Zlatibor” koji ima za cilj uspostavljanje institucionalnog okvira za jačanje kapaciteta Zlatiborske oblasti u procesima energetske tranzicije i prilagođavanja klimatskim promenama.
Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju je inicijativa Evropske unije pokrenuta 2008.godine. Inicijativa uključuje lokalne i regionalne vlade koje se dobrovoljno obavezuju na povećanje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije u svom području. Pokretanjem i povezivanjem lokalnih i regionalnih uprava koje imaju zajedničke ciljeve u skladu sa evropskim energetskim i klimatskim ciljevima, sporazm je postao jedinstvena inicijativa koja je prepoznata u evropskim institucijama. Lokalne valsti su u mogućnosti da utiču na promene u ponašanju građana i bave se klimatskim i energetskim izazovima kroz usklađivanje javnih i privatnih interesa i integraciju održivog razvoja energije u ciljeve lokalnog razvoja.

Ovaj sporazum se potpisuje kao deo grupe Zlaiborske oblasti koju čine Grad Užice i opštine Nova Varoš, Čajetina, Priboj, Prijepolje, Arilje, Kosjerić, Požega i Bajina Bašta. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju započet je proces u kojem se Opština Čajetina obavezuje da će smanjiti emisiju CO2 I drugih gasova na teritoriji opštine za najmanje 40% do 2030.godine I sprovoditi aktivnosti na efikasnoj upotrebi energije I većom upotrebom obnovljivih izvora energije, što će dovesti do povećanja otpornosti prilagođavanja posledicama klimatskih promena.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *