UČITAVANJE

Type to search

Čajetina Srbija

SRBIJA: Počeo Veliki ili Vaskršnji post

15.03.2021.
Deli

Veliki ili Vaskršnji post počeo je danas i završava se na Vaskrs koji je ove godine 2. maja. Vladika mileševski Atanasije kaže da je krajnji cilj posta proslavljanje velike Hristove pobede nad bolešću ,ljudskom slabošću i nad smrću.

Vaskršnji ili Veliki post je najstrožiji post Crkve i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem i na dan Sv. četrdesetorice mučenika (Mledenci), dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi“, a pogotovo strogo sredom i petkom. Sedmični dani osim srede i petka mogu se razrešiti na ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. Isto i poslednja nedelja posta koju postimo „na vodi“, osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi“. Strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Post sredom i petkom Ovi se dani poste tokom cele godine, osim u periodima tzv. trapavih sedmica. Post sredom je određen u znak sećanja na izdaju Gospoda Hrista, dok petkom postimo jer je Gospod toga dana razapet na krstu. Od starine ovi posni dani se poste „na vodi“, dakle i bez upotrebe ulja. Kada u ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ime u kalendaru odštampano masnijom bojom, dozvoljena je upotreba ulja i vina. Od Vaskrsa do Duhova (period Pedesetnice) zabranjen je strogi post „na vodi“, tako da su sreda i petak na ulju i vinu. Kada je lava, za slavare i njihove goste razrešenje je na ribu.

Beli mrs Siropusna, bela sedmica, jedu se jaja i mlečni proizvodi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *