UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Zdravković: Ponikve – umesto aerodroma, turistički kompleks?

18.09.2020.
Deli

Pošto je postojeći aerodrom u Kruševcu gotovo “pojela” industrijska zona, grad je 2017. godine krenuo u izgradnju novog, nadomak sela Parunovac, kupio zemljište, uredio ga, a zatim su posao preuzeli Aerodromi Srbije. Trenutno grade hangar za smeštaj sportskih vazduhoplova, platformu i rulne staze.

„U planu je izgradnja poletno-sletne staze duge 820 metara, s mogućnošću da se kasnije, ako bude potrebe, produži i proširi. Cilj je da ta pista bude od veštačkog zastora, asfalta, a u ovom trenutku služi za domaći saobraćaj i razvoj sportskog vazduhoplovstva „,rekao je  direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković.

Naveo je da Zapadna Srbija već dugo čeka otvaranje aerodroma Ponikve, jer je komercijalni rad nekada vojnog aerodroma šansa za razvoj turizma, ali i drugih grana privrede ovog kraja.

Međutim, još traje definisanje strateške pozicije aerodroma, zbog blizine postojećeg međunarodnog aerodroma Morava i izgradnje auto-puta koji će Užice povezati sa Čačkom, odnosno Kraljevom.

“ Još razmišljamo da li je potrebno na tako maloj distanci imati dva aerodroma takve veličine ili je bolje iskoristiti kompleks aerodroma Ponikve u neke druge svrhe. Pre svega turističke, jer ukupan kompleks ima više od 500 hektara i izuzetno je pogodan za razvoj turističke infrastrukture, ali bi mogao da ima i jedan manji aerodrom „, kaže Zdravković.

Izvor:Sputnjik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *