UČITAVANJE

Type to search

Hronika Užice

Preminuo general Dragoljub Ojdanić

07.09.2020.
Deli

General armije u penziji, nekadašnji načelnik Generalštaba i ministar odbrane SRJ Dragoljub Ojdanić preminuo je u nedelju na Vojnomedicinskoj akademiji posle kraće bolesti.

Dragoljub Ojdanić bio je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije od 1998. do 2000. godine, a tokom 2000. godine ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije.

Rođen je 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske smer pešadija i Komandno-štabnu akademiju. Postdiplomske studije ratne veštine završio je 1985. godine i stekao zvanje magistra.

Službovao je u Sarajevu, Đakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu. U čin general-majora proizveden je 1992. i postavljen na dužnost komandanta Užičkog korpusa. Aktivna vojna služba prestala mu je 2000. godine.

Ojdanić je 2009. osuđen na 15 godina pred Haškim tribunalom za deportaciju i druge nečovečne postupke prema kosovskim Albancima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Priznao je krivicu je 2013. godine, odustao od žalbe, da bi potom bio pušten na slobodu pre isteka kazne.

U pismu Tribunalu je naveo da u potpunosti prihvata nalaze iz presude. “Izražavam iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje sam osuđen”, napisao je tada Ojdanić.

 

Izvor: Danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *