UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Crveni baloni na užičkom trgu kao znak nade. Dan Dišenove mišićne distrofije

07.09.2020.
Deli

Dišenova mišićna distrofija bolest je koja spada u retke i neizlečive , a 7. septembar je dan kada se mnogi ljudi širom sveta prključuju obeležavanju Danu posvećenom ovoj bolesti. Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga, roditelji obolele dece, mališani iz PU Užice i predstavnici Grada Užica danas u 12 časova pustili su crvene balone u znak nade na gradskom trgu, sa porukom Zajedno smo jači.

Dan Dišenove Mišićne distrofije je ustanovljen radi promovisanja i predstavljanja prava i mogućnosti osoba obolelih od ove neuromišićne bolesti. Nedostatak svesti o ovoj bolesti doprinosi zakašnjenju u dijagnostikovanju i lečenju od dve i po godine u proseku,istakao je Čedomir Cicović ,PR Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.

Dušica Knežević, majka dečaka obolelog od Dišenove mišićne distrofije kaže da njihova borba traje od prošle godine od kada je dobio tu dijagnozu.

U početku je imao problem sa govorom, bili smo kod logopeda i defektologa, ali videla sam da nije kako treba. Imao je problem sa krupnom motorikom iz čučećeg položaja da se ispravi, što je bio jasan znak neurologu da nas uputi na Kliniku za neurologiju u Beograd-objasnila je Knežević.

Ona dodaje da posle genetskih ispitivanja potvrđeno je da ima Dišenovu mišićnu distrofiju. Lek ne postoji, postoji primena različitih lekova koji pomažu da se bolest uspori. Potrebna je obolelima banja i rehabilitacija, a veliku podršku imaju od lokalne samouprave, Udruženja distrofičara i od Udruženja roditelja dece obolele od ove bolesti.

Slobodan Grbić, član Gradskog veća za socijalnu politiku istakao je nastavak dobre saradnje predstavnika grada sa udruženjima osoba sa invaliditetom, ali i ukljanjanje prepreka radi dostupnosti različitim ustanovama.

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *