UČITAVANJE

Type to search

Čajetina Turizam

Pored Ribničkog jezera niče Zlatni grad

27.08.2020.
Deli

Zlatiborska Gold Gondola uskoro će primiti prve putnike koji će moći da se provozaju od centra Zlatibora do vrha Tornika.

Za ovaj kapitalni projekat izdvojeno je 13 miliona evra, a gondola na Zlatiboru dužine devet kilometara, kao takva biće najduža na svetu. Izgradnjom ove turističke atrakacije na jednoj od najpopopularnijih srpskih planina, benefite će osetiti i lokalno stanovništvo.

„Sama najava projekta, podigla je cene zemljišta u ovom delu Zlatibora od 10 do 30 odsto, a sa završetkom i puštanjem Gold gondole u rad, cena će biti duplirana. To će biti od velikog značaja za sve naše meštane. Ono što je bio naš cilj, a koji upešno ostvarujemo zahvaljujući ovakvim projektima, jeste da što više ljudi ostaje na Zlatiboru, da ne idu u velike gradove“, rekao je za RINU, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Srce Gold Gondole nalazi se na Ribničkim jezeru, tu je postavljena i međustanica gde će putnici moći da izađu, ili da se ukrcaju na put do vrha Tornika. U ovoj prirodnoj oazi, koja se nalazi na 1000 metara nadmorske visine biće izgrađen turistički kompleks nazvan „Zlatni grad“, namenjen zdravstvenom i sportsko-rekreativnom turizmu.

„Ribničko jezero do sad je služilo za vodosnabdevanje ovog kraja, sada nam je u planu da napravimo novi vodovod Sušičko vrelo, a da jezero bude maksimalno dostupno svim poseticima. Već smo se opredelili da na tom području gradimo hotele visoke kategorije sa sportskim terenima i još jednom sportskom halom“, izjavio je Stamatović.

U planu je i izgradnja još jedne, kraće gondole koja će povezati vrh Tornika sa Čigotom. Cilj lokalne samouprave, jeste da u narednom periodu broj gostiju na Zlatiboru dostigne milion na godišnjem nivou i 10 miliona noćenja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *