UČITAVANJE

Type to search

Priboj

Priboj će naredne godine imati novu i savremeno opremljenu gradsku toplanu

19.06.2020.
Deli

Priboj će naredne godine imati novu gradsku toplanu na bio masu snage 8 mW. Ugovor sa odabranim izvodjačem konzorcijumom Južna Bačka iz Novog Sada, u ministarstvu rudarstva i energetike  u Beogradu potpisao je Zoran Raković direktor JP “Toplana Priboj”, u prisustvu Saše Vasilića zamenika predsednika opstine Priboj.

 

Priboj će naredne godine imati novu i savremeno opremljenu gradsku toplanu na biomasu, snage 8 mW. Ugovor sa izvodjačem konzorcijumom Južna Bačka u sredu 18. Juna ministarstvo rudarstva i energetike u Beogradu, potpisao je Zoran Raković direktor Pribojske toplane u prisustvu Saše Vasilića zamenika predsednika opstine Priboj, ali i ministra rudarstva i energetike Miloša Banjca i Zorana Predića državnog sekretara u resornom ministarstvu.

 

“Danas je veliki dan , prvo za nase JP “Toplana Priboj” koje će konačno u svoje vlasništvo za godinu dana, tačnije 15 meseci, dobiti najmoredniju toplanu na drvnu biomasu i rezervno postrojenje na lož ulje. Čime cemo konačno zaokružiti osnivanje ovog javnog preduzeća. Veliki je dan i za sam region u kome mi živimo i veliki je dan za Republiku Srbiju , sto se tiče sistema daljinskog grejanja, jer je ovo prva toplana te velicine i te snage koja ce se praviti u Srbiji. Videcete sta znači kada imamo lokalno gorivo, kada imamo svoje jeftinije gorivo , kada ne zavisimo ni od koga. Da li ce se sutra pojaviti neka nova pandemija u zimu, pa cemo zbog toga imati nedostatak mazuta , nego cemo imati svoje lokalno gorivo gde vise nikad stanovi nece biti hladni , gde se vise nikad gradjani nece smrzavati. To je uspeh te lokalne politike energetske koju smo uradili i taj uspeh smo mi danas ovde i potpisali. “ – rekao je Saša Vasilić zamenik predsednika opstine Priboj.

 

Na pitanje da li ce korisnici imati jeftinije i svakako kvalitetnije gorivo, zamenik predsednika opstine Priboj Saša Vasilić dodaje:

“ Mi smo obavezni po potpisanom tilatarnom ugovoru da dve godine po pocinjanju rada toplane uvedemo i grejanje po učinku ,a lokalna samouprava ima plan , da uz manju cenu goriva potpuno se stvaraju uslovi za mnogo kvalitetnije dvadesetcetvorocasovno grejanje i grejanje koje je mnogo jeftinije.”

U JP “Toplana Priboj”  koje će gazdovati novom toplanom , nestrpljivo čekaju početak njene gradnje, jer će time napokon prestati dugogodišnje muke sa dosadašnjim kotlovima, toplovodom pod stanicama.

“Posle nekih 40 godina Priboj ce dobiti novu toplanu. Do sadašnja toplana , koja je inače vlasništvo “Fap Stana” i koorporacije “Fap” je zaista dotrajala, tako da svaka grejna sezona pocinje na nekom neizvesnosću kako će se to završiti. Mi smo danas sa izvodjačem radova potpisali ugovor. Završetak radova na samoj toplani očekuje se  01.10.2021. godine i tada će početi sistem da funkcioniše. Kompletan završetak radova sa otklanjanjem svih eventualnih nedostataka, planirano je da se završi do 20. januara 2022. godine. Tender za rekonstrukciju od toplovoda je završen. Ocekuju se određene saglasnosti od ministarstva energetike i KEP banke,a tender za zamenu podstanica je u toku.Nadamo se da ce do januara 2022. godine kompletan sistem, sto se tiče centralnog grejanja pocev od toplane , toplovoda i podstanica biti zanovljen i da će građani Priboja konačno imati kvalitetnije grejanje.”- rekao je Zoran Raković direktor JP “Toplana Priboj”

 

Izgradnja toplane koštace 5.250.000 evra, a sa zamenom toplovoda i podstanica projekat će iznositi blizu 7 miliona evra . Od čega 16,5% finansiraju Nemačka i Švajcarska vlada , dok je ostatak dugoročni kredit kod Nemačke razvojne banke KFE , uz minimalnu kamatnu stopu od 1,1% i grace periodom od dve godine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *