UČITAVANJE

Type to search

Društvo Ekonomija Požega

Vučić prisustvovao otvaranju „Budimke“

12.06.2020.
Deli

Fabrika za preradu voća i povrća Budimka danas je ponovo puštena u rad. Nakon mnoštva neuspelih privatizacija, fabrika koja je bila potpuno devastirana, od novembra prošle godine, kada je prodata ITN grupi , obnovljena je i sada se u ovom požeskom gigantui započinje novi ciklus. Ponovnom pokretanju proizvodnje u Budimci prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je to veliki uspeh za Srbiju.

Predsednik je dodao i da je probao džemove i sokove koji ga podsećaju na detinjstvo i kaže da su odlični.

Direktor ITN  group, Aleksandar Marković ističe da je nakon 20 godina propasti „Budimka“ danas na novom početku uspeha. „Naša kompanija je odlučila da investira u ovu fabriku jer ITN grupa ima tehnologiju, znanje i iskustvo da brzo stavi u pogon ovu fabriku“ – dodao je Marković.

Do sada je u Budimci zaposleno 48 radnika, a u oporavak fabrike je uloženo preko 5,5 miliona evra što će po Markovicevic rečima obezbediti godisnju preradu od preko 25 hiljada tona svežeg voća i povrća i 50 finalnih prozvoda koji će biti plasirani, prvenstveno na strano  tržiste, ali i na domaće.

Dalji planovi ITN kompanije su investiranje jos blizu 7 miliona evra i zaposlenje jos 150 radnika, tada će Budimka imati jos veće kapacitete odnosno oko 50 hiljada tona, od čega će 25 hiljada tona biti prerada samo industrijske jabuke. U planu je i dugoročna saradnja sa preko 3000 poljoprivrednih proizvođača, a danas su potpisani petogodišnji ugovori o kooperaciji sa nekoliko poljoprivrednih prozvođača. Menadžemnt kompanije želi da investira i u edukaciju mladih kadrova kroz program dualnog obrazovanja, iz tog razloga danas je potpisan ugovor o saradni sa srednjom poljoprivrednom školom Ljubo Mićić u Požegi.

 

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *