UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Od septembra sportsko odeljenje u Užičkoj gimnaziji

12.06.2020.
Deli

U Užičkoj gimnaziji danas je u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i ministra za omladinu i sport Vanje Udovičića održana promocija odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, koje će osim u Užičkoj gimnaziji, biti uvedeno u još šest gimnazija u Srbiji.

Po rečima Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport omogućiće da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika – sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno onih koje školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja, sportske menadžere i slično.

„Prednost obrazovanja u ovim specijalizovanim odeljenjima je u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima, a primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima tokom školske godine. Ranije sportske gimnzije su radile po običnom planu i programu opšte gimnazije i tada su škole morale da pravdaju samo izostanke, prave nadoknade učenja nije bilo, morali su da se trude. Sada dajemo jasnu poruku da sport i učenje mogu i moraju zajedno“.

„Od ove godine u našim gimnazijama postoje tri nova programa – za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju, za audio vizuelne i scenske umetnosti, kao i nova odeljenja za učenike talentovane za sport“-rekao je Šarčević i dodao da pored odeljenja za sport od ove godine Užička gimnazija dobija i programe nadarene za računarstvo i informatiku“ rekao je Šarčević.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da se otvaranjem sportskog odeljenja u Gimnazijama šalje jedna jasna, snažna poruka timskog delovanja i timskog duha a to je da zajednički možemo da uradimo mnogo.

„Drago mi je da smo danas u Užicu gde promovišemo jedan nov koncept obrazovanja, prvenstveno kada je reč o sportistima i njihovom usavršavanju jer smatramo da su školstvo i obrazovanje na prvom mestu, bez obzira kojom profesijom se bavite pored. Otvaranje sportskog odeljenja u Užičkoj gimnaziji, koja ima tradiciju preko 170 godina i koja je iznedrila neke od najvećih ličnosti Užica i okoline, je velika stvar za jedan ovakav grad“-rekao je ministar Vanja Udovičić ovom prilikom.

„Želja nam je da po prvi put, pored Beograda, najveći gradovi u regionima dobiju odeljenja koja će biti direktno okrenuta razvoju sporta. Vrlo je važno da deca ostanu u svojim sredinama, da razmišljaju o budućnosti u svom gradu, svojom opštinama i da isti koncept obrazovanja imaju u svojim mestima. Na ovaj način ojačavamo obrazovni sistem na lokalu, omogućićemo više segmenata u obrazovanju i daćemo jednu šarenoliku lepezu mladima da mogu da biraju u svojim mestima čime će da se bave“ – rekao je Udovičić.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *