UČITAVANJE

Type to search

Društvo Priboj

Podrška za rast nataliteta u Srbiji: Opština Priboj za treće dete izdvaja 50.000 dinara

04.06.2020.
Deli

Za treće dete pomoć od 50 hiljada dinaraPriboj – Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, propisano je da opština Priboj obezbedi jednokratnu novčanu pomoć za porodilje.

„Novčana pomoć se isplaćuje u iznosu od 20 000 dinara za prvo dete, 20 000 za drugorođeno dete, 50 000 za trećerođeno dete i 20 000 dinara za četvrto i svako naredno rođeno dete”, rekao je Đorđe Dujović, načelnik opštinske uprave opštine Priboj.

On je istakao da se redosled rođenja dece utvrđuje prema broju živorođene dece majke u momentu podnošenja zahteva. Za ostavrivanje prava na novčanu pomoć potrebno je da majka koja u trenutku rođenja deteta ima prebivalište na teritoriji opštine Priboj najmanje šest meseci, da se brine o detetu za koje podnosi zahtev, da nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja.

„Izuzetno pravo na novčanu pomoć ostvaruje i otac deteta u slučaju da majka deteta nije živa, ukoliko je napustila dete ili je iz objektivnih razloga sprečena da brine o detetu. Zahtev za ostavrivanje prava na novčanu pomoć podnosi se opštinskoj upravi najkasnije do navršenih šest meseci života deteta. Opštinska uprava odlučuje rešenjem o pravu na novčanu pomoć”, zaključio je Dujović.

Izvor: RINA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *