UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Stanovi za 30 izbegličkih porodica u Sevojnu

01.06.2020.
Deli

Protekli vikend je za 30 porodica koje su devedesetih godina izbegle iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i koje su svoj dalji život nastavili u Užicu, bio jedan od lepših u njihovih životima, jer su konačno nakon tolikih godina ponovo dobili svoj krov nad glavom. Jedna od njih je i Snježana Kulidžan izbegla je iz Mostara 1992. godine, i otišla u Bačku Palanku, kao srednjoškolka. 1998. se udaje i počinje da živi u Užicu, gde je do danas, sa svojom porodicom, bila podstanar. Nakon 28 godina života po tuđim kućama, Snježana sada ima svoj dom.

Stanovi koji su porodicama predati na upotrebu izgradjeni su u okviru dva potprojekta,odnosno zgrada Talas 4 sa  20 stanova ukupne vrednosti oko 482 000 evra i zgrada Talas 5 sa 10 stanova vrednosti od preko 249.000 evra. Svečanom uručenju ključeva u Sevojnu prisustvovao je i i prvi podpredesednik Vlade RS , ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije, Ivica Dacic

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naveo je da je Užice uvek bilo i biće grad koji će se truditi da pruži ruku podrške svima koji ove prostore izaberu za život.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *