UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Užice dobija jedinstveno upravno mesto

28.05.2020.
Deli

Grad Užice trenutno realizuje tri projekta u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Jedan od njih je izgradnja jedinstvenog upravnog mesta pri Gradskoj upravi na kojem će građani Užica ubuduće moći da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije i završe sve poslove koje se tiču Gradske uprave Grada Užica.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković u društvu ministra Branka Ružića obišao je  radove u Gradskoj kući i tom prilikom naveo da je vrednost ovog projekta oko 8 miliona dinara, i da očekuje da će radovi na ovom jedinstvenom, modernom prostoru koji se radi po ugledu na neke druge gradove u Srbiji, ali i opštine i gradove u Evropi, biti gotovi do sredine jula.

 

Ministar Branko Ružić je ovom prilikom rekao da je cilj da javna uprava bude brža, efikasnija i bolja za naše građane, podsetivši na to da je za tri godine u Fondu za jedinstveno upravno mesto obezbeđeno 127 miliona dinara, kako bi se pomoglo lokalnim samoupravama da urede jedno mesto za pružanje usluga građanima.

Ružić je izrazio zadovoljstvo time što će građani sada imati jedno mesto na kojem će završavati poslove koje imaju sa upravom i neće morati da obilaze nekoliko različitih institucija:

„Cilj je da građani ne obilaze različite institucije na različitim mestima i da na taj način troše svoje vreme i novac“, istakao je ministar, izrazivši uverenje da će novo Jedinstveno upravno mesto olakšati rad zaposlenima, a građanima doneti veće zadovoljstvo u poslovima sa upravom.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je ovaj projekat 2018. godine, kada je sa 52 miliona dinara kao pilot projekat podržano osam lokalnih samouprava u otvaranju jedinstvenog upravnog mesta.

Drugi projekat koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu jeste uređenje partera ispred Narodnog muzeja: „Radovi su u toku i biće gotovi za 20 dana. Njihova vrednost je oko 9 miliona dinara, jednu trećinu dobijamo od Ministarstva, ostalih 6 miliona finansira Grad Užice. Užičani već mogu da vide da smo dobili jedan otvoren, nov, lep prostor, a uskoro će biti gotov i postament na kome će biti postavljen tenk iz Drugog svetskog rata. Napravljena je nova staza prema spomeniku Josipu Brozu Titu, nove kamene klupe, zamenjene podne ploče“- naveo je gradonačelnik.

Ministar Ružić je naveo da je parterno uređenje ispred Narodnog muzeja važan i simbolički jer se radi o muzeju koji pokriva čitav Zlatiborski okrug, predstavlja kulturnu baštinu i ima preko 60 hiljada eksponata: „Ima istorijsku vrednost i važno je da napravimo tu ambijentalnu celinu da može da posluži kao turistički potencijal za razvoj turizma u Užicu.“

„Treći projekat odnosi se na projekat „Udružimo se“ za koji smo dobili nagradu od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao najuspešnija lokalna samoupravu u oblasti transparentnosti odnosno učešća javnosti u radu lokalne samouprave“ – rekao je gradonačelnik podsetivši da je za Užički program lokalnog partnerstva Grad u budžetu izdvojio 10 miliona dinara i da je za isti projekat dobijen dodatni novac od Švajcarske Vlade.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad Užice prošle godine zahvaljujući Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu završio  rekonstrukciju stare škole Aleksa Dejović u Sevojnu. Ta rekonstrukcija bila je vredna 18,5 miliona dinara od kojih je 8,5 miliona finansirano od strane Ministarstva.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *