UČITAVANJE

Type to search

Priboj

Nova gradska toplana na biomasu u Priboju

16.04.2020.
Deli

Konzorcijum Juzna Bačka iz Novog Sada gradice novu gradsku toplanu na biomasu u Priboju, rezultat je tendera koji je raspisalo ministarstvo rudarstva i energetike vlade Republike Srbije. Izgradnja toplane po tenderu koštaće 5.250.000 evra ,a nakon sporovođenja svih procedura i potpisivanja ugovora sa izvođačem, početak radova se očekuje najkasnije do jeseni. Nova gradska toplana biće u funkciji od grejne sezone 2021/2022. godine, kaze zamenik predsednika opsštine priboj Saša Vasilić.

Toplana će biti snage 8 mW na biomasu ,a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje ukupne snage 15 mW. Na taj način Priboj će uz Mali Zvornik biti prvi slučaj u Srbiji gde se do sadašnja fosilna goriva u sistemu daljinskog grejanja potpuno menjaju biomasom.

„Takodje u toku je proprema tendera za nove podstanice. Od sledeće grejne sezone 2021/2022 imaćemo  nov toplotni izvoj , nov toplovod , nove podstanice i svi građani ce imati dvadesetčetvornočasovno grejanje. Po ugovoru smo dužni da građanima obezbedimo grejanje po učinku. Ko bude raspolozen za to , moći će da uštedi , preko termoventila moći će da regulše potrošnju  toplotne energije.“ –rekao je Saša Vasiljević zamenika predsednika opštine Priboj.

Kako je reč o investiciji koja je finansirana od strane države Vasilić kaze da će se zahvaljujući tome moći da pravi pristojna cena za korisnike, a samim tim daje se mogućnost i za nove priključke.

„Ovom prilikom bih pozvao skupštine stambenih zajednica da iskažu u sledećih 7-10 dana interesovanje i želju u toplani u Priboju , da se priključe na sistem daljinskog grejanja.To jako bitno , jer mi u tenderu za podstanice već sada možemo da planiramo za određene stambene zajednice nabavku podstanica, čija se cena krece od 1,5 miliona do 2 miliona dinara.Ukoliko se sada ne nabave, skupštine stanara bi morale da nabavljaju same podstanice,jer je to njihovo. Na ovaj način , kroz ovaj projekat možemo da im mi nabavimo podstanice i da se oni  priključe posle određenog perioda, kada se uradi toplana na novi sistem daljinskog grejanja.“

Plan lokalne samouprave je da se u drugoj fazi energetske efikasnosti pomogne i vlasnicima individualnih domaćinstava, u gradskom i prigradskom delu, sa nabavkom adekvatnih ložista koja ce uz manju potrošnju energenata povećati kvalitet grejanja, ali i poboljšati ukupnu sliku grada, odnosno kvalitet vazduha.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *