UČITAVANJE

Type to search

Arilje Bajina Bašta Čajetina Društvo Kosjerić Nova Varoš Požega Priboj Prijepolje Užice

Danas je krajnji rok za plaćanje paušalnog poreza

18.02.2020.
Deli

Danas ističe krajnji rok za plaćanje paušalnog poreza za preduzetnike i to prvog za koji neće stići rešenja u poštansko sanduče, bar ono klasično.

Naime, na snagu je stupio novi sistem po kome se poreska rešenja za paušalce, kojih ima oko 115.000 u Srbiji, dostavljaju isključivo elektronski preko portala ePorezi Poreske uprave.

Prema saopštenju Poreske uprave, u januaru je oko 95.000 preduzetnika paušalaca dobilo poresko rešenje za celu 2020. godinu u svoje elektronsko sanduče. Međutim, prema podacima od pre nedelju dana, tek oko 40.000 paušalaca je zavirilo u svoje elektronsko sanduče na ovom portalu.

Na hiljade preduzetnika čiji posao nema veze sa kompjuterima, poput frizera ili taksista, može i da ne zna da od ove godine poštar više ne donosi rešenja na kućnu adresu.

Osim toga, ako i zna, za otvaranje naloga potrebno je da instaliraju aplikaciju sa sajta ePorezi, kao i da pribave kvalifikovani elektronski sertifikat. Za ulazak na portal ePorezi i sanduče u kome je poresko rešenje potrebna je lična karta sa čipom, uz koju se besplatno u MUP-u dobija šifra, odnosno PIN kod. Pored MUP-a, kvalifikovani elektronski sertifikat izdaju i Privredna komora Srbije, PTT, Halcom i E-Smart Systems, ali oni naplaćuju izdavanje elektronskog potpisa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *