UČITAVANJE

Type to search

Čajetina Turizam

Uređenje nove dvorane u Stopića pećini

14.01.2020.
Deli

Stopića pećina je u 2019. godini imala 89 113 posetilaca. Sa ovom brojkom, kažu u TO Zlatibor, ovaj lokalitet drži rekord u Srbiji. Za one koji su atraktivnu pećinu sa bigrenim kadama već videli, a zatim se vraćali da je vide ponovo, lepa vest je da će od februara ponuda biti proširena sa oko 80 metara novog prostora sa kadama dubokim i do 7, 5 metara.

Kao što su iz TO Zlatibor i najavljivali u prethodnoj godini, u Stopića pećini su u toku radovi na pešačkoj stazi koja vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora. Ovo je, kaže Jovan Pavlović iz TO , najatraktivniji ali ujedno i za uređenje najteži deo pećine.

„Veoma je atraktivan ovaj deo kanala, tu su kade i do sedam i po metara dubine. Tu imamo uronjeni stalaktit, već ima pećinskog nakita, jer Stopića pećina ne obiluje sa mnogo pećinskog nakita jer ima veliki otvor, tako da ima dosta spoljašnjih uticaja klimatskih, a ovaj deo je stvarno izuzetno dobar. Radovi su planirani da budu gotovi do kraja meseca, kada se nadam da ćemo moći da vas pozovemo da vidite kako će to izgleda. Tu će biti i podvodna rasveta, plus rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini, tako da ćemo našim gostima i obezbediti i novi sadržaj. Novi deo sa raznim cik – cak krivinama, obilaženjem terena je negde oko 80 metara i bez obzira što nije nešto mnogo dugačak, u njemu ima maltene više sadržaje nego u ostalom delu pećine,“

kaže Jovan Pavlović iz TO Zlatibor.

 

 

Izvor i foto: zlatiborpress

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *