UČITAVANJE

Type to search

Društvo Priboj

Potpisan ugovor za izgradnju toplane na biomasu u Priboju

30.09.2019.
Deli

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, potpisao je sa Ministarstvom energetike Vlade Srbije i nemačkom Razvojnom bankom KfV trilateralni ugovor o kompletnoj rekonstrukciji grejanja na daljinski sistem u Priboju. U pitanju je izgradnja gradske toplane na biomasu što će sa opštinom Mali Zvornik biti prvi slučaj u Srbiji da se dosadašnja fosilna goriva, mazut i ugalj, u potpunosti zamene biomasom.

Projekat podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Ugovor je vredan 6 miliona evra, od čega 16.5 odsto finansiraju nemačka i švajcarska vlada, dok je ostatak dugoročni kredit kod nemačke Razvojne banke KfV uz minnimalnu kamatnu stopu od 1,1 odsto i grejs periodom od dve godine.

Podsetimo, Priboj već ima toplanu na biomasu u Starom Priboju koja greje zgrade osnovne škole, vrtića, Doma kulture i Opštinske uprava, a za ovogodišnju grejnu sezonu biće puštena u rad i toplana u Novom Priboju za škole i dispanzer. Sledeće godine se dakle očekuje i nova gradska toplana, a u planu je i što skorija rekonstrukcija grejanja u Bolnici i Domu zdravlja, pa bi tako pribojska  opština u potpunosti dosadašnja fosilna goriva zamenila biomasom, po čemu bi zaista bila prva u Republici Srbiji.

 

 

 

Zapadne vesti/ foto,Priboj.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *