UČITAVANJE

Type to search

Društvo Sport Zabava

Tinejdžeri upecali soma teškog 30 kilograma

02.08.2019.
Deli

Na jezeru Zaovine hvatani su i veći somovi, ali teško da je neko mlađi od Lazara i Nikole upecao veću ribu na ovom jezeru.

Lazaru je 16 godina, Nikoli 18, a njihov som težak je 30 kilograma i dug 165 centimetara. Mada su već lovili somove i imaju pecaroškog iskustva, noge su im se, pričaju, odsekle kad su shvatili da na varalici imaju ribu svog života. Dvojica rođaka sa svojim očevima već nekoliko dana kampuju na Zaovinama i love soma „na vuču“.

– Oko sedam sati ujutru, pošto je voda bila mirna a nebo oblačno, što su idealni uslovi za pecanje soma, Lazar i ja krenuli smo čamcem sa brane jezera prema zalivu u Jelisavčićima. Lovili smo, ali bez uspeha. Kada smo krenuli nazad, negde na sredini jezera, osetili smo da je riba „udarila“. Lazar je pokušao da je privuče i neko vreme je to sa lakoćom uspevalo jer je delovalo da imamo malu ribu – priča Nikola Irić.

Naviknuti na manje somove koje su ranije hvatali, mislili su da imaju na štapu još jednog takvog. Sve dok ga nisu privukli čamcu.

– A onda je „mala riba“ počela da se otima. U tom trenutku shvatili smo da imamo mnogo većeg soma nego što smo pretpostavljali. Počeo se podvlačiti čas sa jedne, čas sa druge strane čamca i rotirati ga nasred jezera – kaže Lazar.

Som je toliko bio snažan, pričaju rođaci, da Lazaru umalo nije iščupao štap iz ruku. Nikola je priskočio u pomoć, i on uhvatio štap.

Takođe u čamcu, nekih 150 metara od njih, u to vreme bili su njihovi očevi koji su takođe pecali soma. Bili su zaklonjeni stenom pa nisu mogli da vide da im se sinovi bore sa ribom i pomognu im. Dečaci su morali sami.

– Adrenalin je ključao u nama, noge su se tresle u strahu da nam riba ne pobegne. Nismo ni znali kolika je sve dok se na površini, posle 20 minuta borbe, nisu pojavili brkovi, a onda i glava. Uspeo sam kuku da mu stavim u usta i izvučem ga na površinu – prepričava Nikola Irić.

Sa zavidnom lovinom dečaci su krenuli prema očevima. Njih dvojica nisu mogli da veruju šta im sinovi imaju u čamcu. Mnogo iskusniji ribolovci morali su da pruže ruku mlađima

 

 

Izvor:Blic/foto:Blic

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *