UČITAVANJE

Type to search

Društvo

Porodilje i trudnice da prijave ako su im uskraćena prava

02.08.2019.
Deli

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponovo je apelovalo na trudnice i mlade majke da se blagovremeno i potpuno upoznaju sa svojim pravima za vreme privremene sprečenosti za rad propisanih Zakonom o radu i Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom i da, ako smatraju da su im uskraćena neka od prava koja im sleduju po zakonu, to odmah i prijave nadležnima.

Kako se navodi u saopštenju, porodilje se mogu obratiti nadležnoj inspekciji rada povodom neisplaćenih naknada zarada, a poreskoj upravi povodom neuplaćenih doprinosa na obavezno socijalno osiguranje.

Ministarstvo podseća i da je formiralo i posebnu opciju za trudnice i porodilje kako bi lakše i brže Inspekciji rada mogle da prijave poslodavce koji su prekršili zakon i time im uskratili prava koja imaju.

U saopštenju se takođe ističe da “svaki građanin Republike Srbije, ukoliko smatra da su mu povređena određena prava, koja mu pripadaju po zakonu, a u nadležnosti su Ministarstva, potrebno je da se lično obrati nadležnoj instituciji koja će reagovati u skladu sa Zakonom i svojim ovlašćenjima i nakon toga stranku obavestiti o daljem toku upravnog postupka”.

“Svesni problema koji su postojali u našoj državi u prošlosti, kada je ovu državu vodio neko drugi, Vlada Republike Srbije prema jasnim smernicama predsednika Aleksandra Vučića i sprovodeći niz mera, aktivno se bori protiv rada na crno istovremeno poštujući prava svih građana Srbije”, navodi Ministarstvo.

Povodom zahteva pojedinih medija za davanje poverljivih informacija o toku upravnog postupka u vezi sa kršenjem prava od strane poslodavaca za isplatu zarada trudnicama Ministarstvo podseća da je novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je stupio na snagu od 1. jula prošle godine, uvedena novina koja podrazumeva direktnu uplata zarada iz budžeta države na račun porodilja i trudnica, a ne kao što je to bilo do tada, na račun poslodavca.

 

 

Izvor,RTS/foto,ilustracija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *