UČITAVANJE

Type to search

Društvo

Roditelji prvaka i brucoši ne moraju da donose izvod, a zaposleni će elektronski da rasporede decu u 4.000 odeljenja

02.07.2019.
Deli

Zahvaljujući informacionom sistemu eUpis koji je ove godine prvi put implementiran u svakoj od 1.229 osnovnih škola u Srbiji, do sada je upisano 62.043 đaka prvaka, a roditelji su oslobođeni obaveze da prilikom upisa prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu, već su zaposleni u školama pristupali ovim podacima po službenoj dužnosti.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, s obzirom da je eUpis povezan s registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu, roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave.

Od 1. jula informacioni sistem eUpis obezbediće i informatizaciju poslova u osnovnim školama, te će zahvaljujući njemu zaposleni u školama izvršiti elektronsko raspoređivanje dece u oko 4.000 odeljenja. ž

Pored osnovnih škola u Srbiji, Kancelarija za IT i eUpravu je pristup informacionom sistemu eUpis od 1. jula omogućila i svakom od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu, te će brucoši prilikom upisa ove godine, prvi put biti oslobođeni obaveze podnošenja izvoda iz matične knjige rođenih.

Očekuje se da će se ove godine upisati između 12.000 i 13.000 studenata, što opet znači isto toliko manje papira i sati čekanja na šalterima javne uprave radi pribavljanja izvoda.

Izvor, Blic/foto, ilustracija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *