UČITAVANJE

Type to search

Politika Užice

Ambasador Fabrici i Ministarka Joksimović posetili Užice

25.06.2019.
Deli

Užice je prvi grad u kome se organizuje jednodnevni obilazak postrojenja izgrađenih uz podršku EU I predstavljanje uspešnih projekata u oblasti zaštite životne sredine.Tim povodom Užice su danas su posetili ambasador EU u Srbiji, Sem Fabrici, Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović kao I državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine, Dragan Jeremic.EU Zeleni dan u Užicu organizuje se u okviru kampanje zaštite životne sredine “Pogledaj oko sebe”, koju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i delegacija EU u Srbiji zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Nakon sastanka članova delegacije sa rukovodstvom Grada, usledila je poseta i obilazak Regionalne deponije “Duboko”, koja pokriva dva grada i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Tokom posete bilo je reči i o problemu zagađenosti vazduha sa kojim se Užice godinama suočava, ali o problemu prečišćavanja otpadnih voda. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je ovom prilikom izjavio da je neophodna podrška EU i resornog Ministarstva u vremenu koje dolazi za rešenje ključnih pitanja koja se odnose na životnu sredinu u ovom kraju, naglašavajući dobru saradnju i u prethodnom periodu.

Fabrici je istakao i važnost realizacije projekta kišne kanalizacije u MZ Krčagovo, ali i ukazao je na pojedinosti razgovora sa rukovodstvom Grada o projektima za naredni period, verujući u dobru i obostranu saradnju.

Kampanja “Pogledaj oko sebe” je jako važna i kao takva je značajan doprinos u rešavanju problema sa kojima se susreće i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kaže Dragan Jeremić državni sekretar tog Ministarstva , navodeći Užice kao primer dobre prakse kada je reč o rešavanju problema zagađenosti vazduha.

Ova kampanja je jako važna zato što objedinjuje nekoliko važnih tema i kao takva daje doprinos, navela je Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, naglašavajući da u ovom slučaju imamo sa jedne strane Srbiju koja je na putu za članstvo u EU, a sa druge strane jako važnu temu zažtite životne sredine. Joksimović je ovoga puta naglasila i važnost dostupnosti EU fondova za realizaciju projekta koji su važni za ravnomeran regionalni razvoj.

 

Samo za zaštitu životne sredine u našoj zemlji EU je u poslednjih 189 godina donirala 402.000.000 evra, a najviše je investirano u izgradnju pogona za preradu otpadnih voda, regionalnih deponija, od kojih je i deponija “Duboko”, izgradnju i obnavljanje sistema vodosnabdevanja, sisteme za zaštitu vazduha, sisteme za upravljanje medicinskim otpadom i drugo.

 

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *