UČITAVANJE

Type to search

Društvo

Završni ispit iz matematike odložen, proverava se da li je “provaljen” i kombinovani test

18.06.2019.
Deli

Osmaci neće danas polagati test iz matematike, već u četvrtak, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je test iz matematike za malu maturu “provaljen”. Proveravaju se navodi da je bilo propusta i sa kombinovanim testom.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koje je bilo zakazano za danas u devet časova odloženo je za četvrtak, 20. jun. Učenici će test polagati od 9 do 11 časova.

Kombinovani test će biti održan po planu – sutra. I sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju se po utvrđenom Kalendaru.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Večernje novosti da je test iz matematike za malu maturu “provaljen”.

“Neko je otvorio rezervnu kesu s testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga”, istakao je Šarčević.

Pomoćnica Ministra prosvete Vesna Nedeljković izrazila je žaljenje zbog odlaganja testa i dodala da je “uvek u pitanju ljudski faktor”.

“Imamo saznanja, u neposrednoj smo komunikaciji sa MUP-om. Zahvalni smo kabinetu ministra Stefanovića koji nam je pružio pomoć u otkrivanju odakle je poteklo. Ne mogu ništa da kažem dok su u toku istražne radnje”, rekla je Nedeljkovićeva.

Navela je da je 50 odsto Srbije digitalizovano i da se nada da će u narednih pola godine taj proces biti završen, kako bi se naredne godine test polagao elektronski i ovakve situacije se ne bi ponavljale.

Prenela je poruku ministra Šarčevića koji se nalazi u Banjaluci:

“Svako ko je odgovroran poneće debeo teret odgovornosti, istražićemo do najsitnijih detalja ko je ugrozio polaganje završnog ispita i ovo učinio deci.”

 

Izvor: RTS; foto:”Blic” (B.Vučković/RAS Srbija)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *