UČITAVANJE

Type to search

Bajina Bašta Društvo

Pokrenuta klizišta ispuštanjem vode iz Zaovinskog jezera na Tari

05.04.2019.
Deli

Ispuštnjem vode iz Zaovinskog jezera na Tari, pokrenuta su klizišta do sada nezapamćenih razmera. Slike popucale zemlje i oštećenih kuća preplavile su ovih dana društvene mreže. Taj prostor je potpuno devastiran, a životi ljudi koji tu žive su ugroženi.

Trinaest kuća na Zaovinskom jezeru od nedelje je na klizištu koje je i dalje aktivno. Meštani u napuklim kućama su bez puta, vode, struje i u opasnosti da bude još gore.

Zaovine su akumulaciono jezero reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Iz EPS-a su saopštili da nije bilo vanrednog ispuštanja vode i da je kota jezera oko 20 metara iznad dozvoljenog minimuma. Meštani tvrde suprotno.

Službe Nacionalnog parka Tara, u kome su Zaovine, obavestile su Zavod za zaštitu prirode čiji stručnjaci treba da urade procenu štete kako po materijalna dobra, tako i po prirodu u zaštićenom području.

Ivan Ilić iz Nacionalnog parka Tara kaže za N1 da su nemoćni da sami učine bilo šta, pogotovo što je ovo područje ušlo u Nacionalni park 2015. godine i da je takvo stanje zatečeno. Ilić smatra da zajedničkim snagama mogu da saniraju štetu i ublaže posledice.

Meštani kažu da klizište svakog dana poprima sve veće razmere, a iz Nacionalnog parka upozoravaju da boravak na ovom području nije bezbedan.

Ceo prilog Televizije N1 i snimke sa Zaovina možete pogledati ovde.

 

Izvor: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *