UČITAVANJE

Type to search

Ekonomija

Od 1. jula cene rominga u regionu niže za 27 odsto

04.04.2019.
Deli

U Beogradu je, na drugom Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana, potpisan regionalni sporazum o nižim cenama rominga u regionu.

Sporazum su potpisali predstavnici Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. U ime Srbije sporazum je potpisao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Srbije Tatjana Matić je rekla da će cene rominga biti smanjene za 27 odsto u prvoj fazi, od 1. jula ove godine, a da se od 1. jula 2021. očekuje potpuno ukidanje rominga u šest zemalja Zapadnog Balkana.

Prema sporazumu, kako je objasnila Matić za TV Prva, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Matić je istakla da je ovo prvi značajan korak u ukidanju rominga i da se sporazum potpisuje pod patronatom EU, jer je za Uniju bilo važno da se u regionu Zapadnog Balkana potpiše ovakav sporazum, zato što je to korak ka ukidanju rominga i sa zemljama članicama EU, nakon 2021. godine.

„Naša očekivanja su takva da ćemo, nakon ukidanja rominga u regionu, od 2021. godine imati i ukidanje rominga sa zemljama EU“, rekla je Matić.

 

Izvor: N1; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *