UČITAVANJE

Type to search

Užice

Osvećeni temelji za izgradnju parohijskog doma Crkve Pokrova Prevsete Bogorodice u Krčagovu

24.06.2024.
Deli

U prisustvu ministra kulture i predsednika Građevinskog odbora Nikole Selakovića i gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, osvećeni su temelji budućeg parohijskog doma i parohijske sale Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu.

Podsetivši da je sama crkva izgrađena za samo tri godine, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević izrazila je očekivanje da će i parohijski dom i sala biti izgrađeni veoma brzo.

“Zajedničkim naporima i verom uspeli smo da u tri godine sagradimo hram i da obezbedimo neophodnu infrastrukturu. Takođe zajedno uz podršku privrednika i građana jednako brzo izgradićemo i parohijski dom i salu. Ovde smo prošle godine završili izgradnju kišne kanalizacije, omogućili uslove za gasifikaciju i trasirali saobraćajnicu i početkom ove godine je asfaltirali uz podršku užičkih Puteva. Nastavljamo dalje u skladu sa planovima građevinskog odbora na čijem čelu je ministar Nikola Selaković, ponosni na ovu svetinju koja je izgrađena u Užicu posle 177 godina”, poručila je gradonačelnica.

Ministar kulture i predsednik Građevinskog odbora za izgradnju ovog hrama Nikola Selaković izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje nastavku radova na izgradnji kompleksa, koji će kako je istakao, biti i svetovno i kulturno mesto sabiranja Užičana.

“U hramu se služi Gospodu, a u ovom ovde parohijskom domu, storiće se uslovi da se održavaju izložbe, mali koncerti horova ili solista, književne večeri, i ono što je najvažnije, da se nakon službe Božije ovde okupljaju vernici, napajajući se sa duhovnog i kulturnog izvora. Uveren sam da na način kao što smo gradili hram, tako ćemo isto učiniti i sa parohijskim domom i sa objektom u kome će se nalaziti stanovi za sveštenike. Ovde blizu je i škola, nadamo se da će tu biti jedno novo obdanište i da će, kao što rekoh, od zapustelog i zaboravljenog dela Užica, ovaj ovde deo grada postati svojevrsni ukras, u svakom smislu – ukras na ponos i Užičanki i Užičana”.

 

izvor: uzice.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *