UČITAVANJE

Type to search

Užice

Dan sećanja na žrtve NATO agresije

24.03.2023.
Deli

Parastosom i polaganjem venaca na spomen obeležje poginulim vojnicima i oficirima u ratovima devedesetih u Užicu, odata je počast palim herojima i obeležena 24. godišnjica početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, odnosno Srbije.

“Kao i proteklih 15 godina i danas smo se okupili da se poklonimo senima boraca Užica, Zlatiborskog okruga, Srbije koji su svoje mlade živote dali za otadžbinu. Udruženja veterana Zlatiborskog okruga kao i članovi porodica poginulih boraca neće dozvoliti da njihova imena padnu u zaborav”, istakao je predsednik Saveza Udruženja veterana i ratnih vojnih invalida ratova od 1990. godine Zlatiborskog okruga Ranko Obradović.

Prema njegovim rečima dokaz za to je i Monografija u čast poginulih boraca Zlatiborskog okruga, koja je izdata početkom ove godine i za koju vlada ogromno interesovanje ne samo članova porodica i prijatelja već i svih građana Užica i okruga. Obradović dodaje da monografija sadrži biografije 105 poginulih boraca, 3 civilne žrtve rata i tri lica koja su preminula od posledica osiromašenog uranijuma, kao i podatak da od 111 poginulih i umrlih njih 55 nisu formirali svoje porodice i da je njih 18 bilo na odsluženju vojnog roka, od kojih nijedan nije imao 22 godine.

 

izvor: uzice.rs

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *