UČITAVANJE

Type to search

Čajetina

“ Zlatiborski Eko agrar“ – Novim metodama setve do unapređenja kabaste hrane

14.03.2023.
Deli

Na terenima zlatiborskog sela Kriva Reka, ovih dana je u toku sprovođenje ogleda u prisustvu konsultanata sa poljoprivrednog fakulteta iz Kruševca. Reč je o sejalici koja radi bez promene strukture zemljišta a čiji je glavni cilj unapređenje kabaste hrane.
Sve poljoprivredne aktivnosti koje „Zlatiborski Eko agrar“ obavlja su u skladu sa programom za održivi razvoj sela urađenim uz pomoć stručnih saradnika. U skladu sa tim, u rad je ovih dana puštena mašina nabavljena u prethodnoj godini, uz prisustvo konsultanata, koji su tu da daju smernice i instrukcije za dalje poslovanje. Glavni cilj je unapređenje proizvodnje kabaste hrane, odnosno unapređenje produktivnosti mesa i mleka.
„Mašina o kojoj pričamo je kupljena sa ciljem da naše terene, koje čini plitko zemljište i kamenit teren, obogatimo. Reč je o sejalici koja radi bez promene strukture zemljišta i prihvatljiva je u parku prirode i gde god oranje ili neka druga mašinska operacija obrade zemlje nije prihvatljiva. Pričamo o ogledu i probaćemo na više lokacija, na više terena, na više struktura, postavljamo ogled, počinjemo sa ispitivanjem i potrebno je da prođe određeni period da bismo imali rezultat i na osnovu njega preporuku za naše stanovništvo“, rekao je Marko Marić, direktor „Zlatiborskog Eko agrara“.
Brojne aktivnosti vezane za postavljanje oglednih polja na području Krive Reke sprovode se uz primenu inovativne mehanizacije koja se prvi put upotrebljava na nivou Republike Srbije.

„Naša očekivanja su vrlo ambiciozna, s obzirom da su ovo neki novi metodi setve i da ne zahtevaju veliku količinu energije. U tom slučaju, čak i polovična uspešnost setve je nešto što može dati odlične rezultate i u kontekstu popravljanja kvaliteta i travnjaka i pašnjaka i u kontekstu organizovanja jedne ekonomične proizvodnje, kako konvencionalne tako i organske. S tim u vezi, očekujemo da rezultati i ove aktivnosti koje danas započinjemo i koje ćemo pratiti u toku godine, i u toku narednih godina, zapravo nam daju informacije kako na optimalan način da unapredimo proizvodnju na ovom području“, kaže prof. Dragan Terzić, konsultant sa poljoprivrednog fakulteta Kruševac.
S obzirom da su inovativne mašine upotrebljene prvi put na brdsko planinskom području, sve dobijene informacije će biti više nego korisne i za ostala područja sa sličnim agroekološkim uslovima.

 

izvor:zlatiborpress.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *