UČITAVANJE

Type to search

Užice

UŽICE: Potpisan ugovor za kupovinu minibusa za potrebe prevoza seoskog stanovništva

07.12.2021.
Deli

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibusa za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji grada Užica.

“Naša posvećenost i trud, koji za cilj imaju pre svega bolji život Užičana još jednom su došli do izražaja. Aplicirali smo, ispunili uslove i na konkursu Ministarstva za brigu o selu dobili sredstva za kupovinu vozila koje će služiti za potrebe prevoza seoskog stanovništva. U pitanju je minibus za čiju kupovinu je Ministarstvo opredelilo 5,6 miliona a Grad Užice oko 1,4 miliona dinara, i kojim će se stanovnici seoskih mesnih zajednica prevoziti od sela do sela ili po potrebi do grada. Da nije bilo lako dobiti ova sredstva potvrđuje podatak da je na konkurs stigla 81 prijava lokalnih samouprava i da je Grad Užice jedna od 18 koje su ispunile uslove. Posebnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu za brigu o selu koje je treći put u ovoj godini pružilo podršku našem gradu”, istakla je nakon potpisivanja ugovora gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Srbija ima dobre magistralne puteve, pred nama je da radimo lokalne i pristupne puteve i ono što je neophodno a to su artarski putevi, ali oni ne znače mnogo ako ne omogućimo ljudima koji žive u selima Srbije da se prevezu iz jednog sela u drugo ili u grad”, kaže ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Dodaje da je ovo dobar pilot projekat u okviru kog država daje sredstva za kupovinu minibuseva, a lokalne samouprave imaju obavezu da plaćaju gorivo, vozača, registraciju.

“Prevoz će biti besplatan, moramo da izvučemo iskustvo u narednih nekoliko meseci da bi iduće godine  veliki broj devastiranih, planinskih opština iz četvrte grupe definitivno rešile pitanje prevoza na ovakav način. Hoćemo da to bude celovito rešenje. Uglavnom ljudi koji žive u tim krajevima, imovno nisu toliko jaki, pa će i ovo biti jedna od mera da ih stimulišemo da ostanu da žive ali i da neki drugi krenu put sela. Organizovani javni prevoz je jedan od bitnih elemenata uz saobraćajnice”.

Prof. dr Nebojša Bojovića dekan Saobraćajnog fakulteta čiji su predstavnici aktivni učesnici projekta izrazio je zadovoljstvo, jer je kako kaže ministar pokazao ogromnu brigu za selo.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *