UČITAVANJE

Type to search

Društvo Srbija uspesne zene Užice

Dr Ljubica Diković – uspeh od prve đačke klupe do fotelje predsednice Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu

15.11.2021.
Deli

San svakog roditelja je da mu dete bude “najbolje u školi”. Kada kažemo “najbolje”, mislimo na najviše ocene, dobro vladanje, zavidno vaspitanje i učestvovanje u van-školskim aktivnostima. Na jednu veoma uspešnu užičanku, roditelji su bili i više nego ponosni. Od prvog razreda osnovne škole, preko srednje škole pa sve do doktorskih studija na fakultetu, Dr Ljubica Diković se itekako isticala. Danas se nalazi na vodećoj poziciji Akademije strukovnih studija – Užice. Kakav je bio put od prve đačke klupe, pa do doktoriranja, otvoriće nam se Dr Ljubica Diković- 

“Osnovnu školu završila sam u Užicu kao nosilac Vukove diplome. Srednju školu matematičkog smera, sa zanimanjem programer, završila sam kao nosilac Vukove diplome i kao đak generacije. Nakon toga nastavila sam studije matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Želeći da se bavim primenjenom matematikom, izabrala sam usmerenje matematika, informatika i računari sa primenama. Još kao apsolvent fakulteta, predavala sam matematiku u srednjoj školi u Užicu, a nakon diplomiranja započela sam programersku profesiju, u tada elitnom Računarskom centru „Prvog Partizana“ u Užicu, gde sam radila na razvoju informacionih sistema za potrebe privrede. Dugi niz godina sam se bavila razvojem softvera, kao i hardvera, kroz razvoj sopstvenih preduzeća „Enter soft“ i „PC net“. Tokom tog perioda završila sam specijalističke studije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a potom prešla u radni odnos u tadašnju Višu tehničku školu u Užicu. Nakon toga odlučila sam da se definitivno posvetim nauci, time što sam najpre magistrirala, a potom doktorirala na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Stekla sam zvanje doktor matematičkih nauka, izabrana sam u zvanje profesora strukovnih studija, ali i u univerzitetsko zvanje vanrednog profesora. Kao profesor sa dugogodišnjim pedagoškim iskustvom, predajem grupu matematičkih i informatičkih predmeta, na skoro svim studijskim programima. Objavila sam veliki broj naučnih i stručnih radova u naučnim časopisima, na Konferencijama, Simpozijumima. Objavila sam nekoliko udžbenika. Učestvovala sam na međunarodnim projektima i projektima u saradnji sa domaćom privredom. U periodu od 2010. do 2014. godine  bila sam na funkciji direktora Visoke poslovno-tehničke škole u Užicu, a od 2020. godine sam izabrana za predsednika Akademije strukovnih studija sa sedištem u Užicu.”

-Nakon što smo Vam preneli obrazovnu i radnu biografiju Dr Ljubice, ujedno smo Vam dokazali šablon uspešne žene. Zatim smo pitali Dr Diković li je nekada zamišljala da može postati žena koja služi za primer drugima tj. da li ambicija da postane uspešna žena oduvek postoji u njoj?

“Svi moji dosadašnji uspesi uvek su bili proizvod motiva, posvećenog rada i velikih odricanja. Sve ciljeve koje sam zacrtavala u raznim fazama svoje profesionalne karijere uspevala sam da ispunim zato što ulažem veliki rad, upornost i posvećenost ka ispunjenju cilja. Vrlo nerado odustajem od zacrtanih ciljeva, a u slučaju problema, biram alternativne metode i spremna sam da se fleksibilno  prilagođavam novim okolnostima. Smatram da sam ambiciozna, jer uvek imam motiv za nove izazove.”

-Kakav je osećaj uspešno voditi obrazovnu visokoškolsku instituciju i da li sa ponosom vodite svoj posao?

“Veoma sam ponosna što sam na čelu Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, koja u sebi sadrži Odsek Užice i Odsek Valjevo, gde se preko 1000 studenata godišnje školuje za svoj budući poziv. U Akademiji je trenutno 90 zaposlenih, od čega oko 40 doktora nauka. Akademija predstavlja dosta složeniji sistem od ranijih visokih škola, zato rukovođenje Akademijom za mene predstavlja novi profesionalni izazov. Nadam se da vodim uspešno Akademiju prema najvišim akademskim standardima kvaliteta, ali polažem nade da ćemo biti još bolji, prepoznati kao lider obrazovanja cele Zapadne Srbije.”

-Da li ste se kroz život kao žena sa jakom ličnošću, stavovima i ambicijom, susretali sa neprijatnim društvenim i emotivnim situacijama zbog toga?

“Iako svesna toga da je ženama mnogo teže da postignu željeni društveni status ili da napreduju u svojoj karijeri, smatram da sam uspešno uspevala da izadjem na kraj sa mnogim neprijatnim situacijama. Ono što bih izdvojila kao najnepoželjnije ljudsko osećanje jeste zavist na tuđe uspešne rezultate i postignuća.”

-Koja je vasa poruka mladim ljudima koji imaju želju da se ostvare poput Vas? Koji je to recept?

“Svim mladim ljudima poručujem da ulažu u sebe, svoje obrazovanje i školovanje, na odgovoran i posvećen način. Znanje predstavlja jako oružje koje ima moć da ih održi na putu profesionalnog uspeha. Tržište rada je sve surovije, a  poslodavac će zaposliti i adekvatno platiti rad samo onih koji su školovani i koji znaju da rade svoj posao. Zatim im poručujem da nikada ne odustaju od zacrtanih ciljeva, da se bore sa poteškoćama, jer se ništa ne dobija na lak i površan način. Na kraju, želim da im poručim da pokušaju uvek, u svakoj prilici, da pokažu humanost, veliko srce i dobru nameru.”

Dr Ljubica je, pored svih obaveza kao profesor i predsednik Akademije Zapadna Srbija, i majka! Pa da li je moguće biti dobra majka i biti jedna od najuspešnijih žena Užica?

“Biti dobra majka je imperativ u srcu svake majke, bila ona više ili manje profesionalno uspešna. Kao majka dve odrasle ćerke, moram da priznam da je uloga majke najkompleksniji poduhvat u mom životu, koji nekada donosi mnogo brige, ali uglavnom bezrezervne ljubavi bez koje moj život ne bi bio potpun i lep.”

Pripremila: M. Aksentijević
Projekat “Uspešne žene” sufinansiran je od strane Grada Užica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *