UČITAVANJE

Type to search

Priboj

PRIBOJ: Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović posetila Priboj

15.05.2021.
Deli

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof.dr Zorana Mihajlović, u petak, posetila je opštinu Priboj, gde je obišla gradilište gradske toplane na biomasu, a sa rukovodstvom Opštine razgovarala o realizaciji značajnih projekata za našu lokalnu zajednicu.

Potpredsednicu Vlade Srbije na gradilištu gradske toplane na biomasu, dočekali su čelnici Opštine i Zlatiborskog Upravnog okruga – predsednik Opštine Lazar Rvović, predsednik SO, Boris Mrdović, zamenik predsednika Opštine, Saša Vasilić, narodni poslanici Krsto Janjušević i Stefan Srbljanović, direktor JP “Toplana” Priboj, Zoran Ratković i energetski menadžer opštine Priboj, Marko Janjušević.

Ovom događaju prisustvovali su i načelnik Zlatiborskog upravnog okruga Boban Perišić, Ridiger Hartman, direktor nemačke Razvojne banke KfV za Srbiju, kao i Ilija Labus, direktor preduzeća “Južna Bačka”, izvođač radova.

Nakon obilaska, konstatovano je da se dogovorena dinamika izgradnje u potpunosti poštuje, pa će toplana na biomasu, sa rekonstruisanim toplovodom i zamenjenim podstanicama, biti u funkciji, od naredne grejne sezone.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, u prostorijama Regionalnog inovacionog startap centra u Novom Priboju, razgovarala je sa čelnicima Opštine o značajnim projektima za ovu lokalnu samoupravu, kao što je gasifikacija, proizvodnja solarne energije, ulaganje u elektrodistributivni sistem, pogotovu u pribojskim selima, ili izgradnji trafostanice 110/35 kV, prve takve u Priboju, koja će obezbediti stabilnost energetskog sistema i omogućiti sigurno napajanje novih potrošača, pre svega potencijalnih investitora.

Rezultati dogovora na ovom skupu, ubrzo će biti vidljivi i svim građanima Priboja, ocena je učesnika ovih razgovora.

“Zahvalni smo potpredsednici Vlade na poseti jer smo razgovarali o projektima koji su u toku i koje ćemo uz pomoć Ministarstva kojim rukovodi, realizovati u narednom periodu.” – izjavio predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

On je posebno naglasio neophodnost gasifikacije našeg grada, odnosno dovođenje gasovoda od Zlatibora do Priboja, zatim proizvodnju solarne energije, poboljšanje u snabdevanju električnom energijom i izgradnji trafostanice 110/35 kV.

Ministarka Mihajlović, imala je reči hvale za Priboj, kao lokalnu samoupravu ali i celokupan razvoj opštine kao zajednice.

-”Priboj je grad koji se ubrazanim korakom razvija, to je grad energije i investicija, pa pored putne i komunalne infrastrukture bitna je i energetska infrastruktura. Priboj je prva opština u Srbiji koja gradi toplanu na biomasu i u sistemu daljinskog grejanja fosilna goriva zamenjuje biomasom. Pored finansijske uštede i kvaliteta grejanja, možda je još bitnije očuvanje zaštite životne sredine odnosno smanjenje zagađenja vazduha.”, istakla je potpredsednica Vlade.

S obzirom na dugogodišnje probleme u snabdevanju električnom energijom, pogotovu seoskog područja pribojske opštine, ministarka Mihajlović najavila je ulaganja, i ove i naredne godine, u elektro-distributivni sistem, čime bi se izbegli dosadašnji poprilično česti nestanci električne energije, kao i izgradnju trafostanice 110/35 kV, što Priboj do sada nije imao, a koja će koštati 254 miliona dinara.

Na kraju posete Priboju potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, u funkciji predsednice Koordinacionog odbora za rodnu ravnopravnost, obišla je i izložbu domaćih proizvoda i ručnih radova, pribojskog UŽ “Sačuvajmo selo” i obećala podršku u realizaciji planiranih aktivnosti.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *