UČITAVANJE

Type to search

Užice

UŽICE: Raspisan konkurs za mere energetske efikasnosti

22.04.2021.
Deli

Na Svetski dan planete Zemlje Grad Užice raspisao je konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti, što je po rečima gradonačelnice dr Jelene Raković Radivojević još jedna od mera u cilju smanjenja aerozagađenja.

“Uporedo sa akcijom “Užice-čistiji grad”, gde smo ove godine izdejstvovali da cena priključka za gas bude 450 evra bez PDV, i da je naši sugrađani plate na 24 rate, danas raspisujemo konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti. Budžetom smo za tu namenu opredelili 40 miliona dinara, 14 miliona dinara smo dobili od Ministarstva za zaštitu životne sredine tako da u ovoj godini imamo na raspolaganju 54 miliona dinara.”

Gradonačelnica podseća da je do sada oko 1 100 naših sugrađana iskoristilo subvencije, a da ih je samo prošle godine bilo oko 500.

“I ove godine za nabavku i ugradnju materijala izolaciju spoljnih zidova na porodičnim kućama, Grad subvencioniše sa 50%, odnosno maksimalno 120 hiljada dinara po prijavi. Za nabavku i ugradnju stolarije na porodičnim kućama, maksimalno učešće Grada je 80 hiljada dinara, za nabavku kotlova na pelet učešće Grada je 85 hiljada dinara. Jednu od najpopularnijih mera, a to je nabavka kotlova na gas Grad subvencioniše sa 70 hiljada dinara, odnosno 50% od ukupne vrednosti kotla. Cilj konkursa kao i svih akcija i mera koje sprovodimo je da smanjimo aerozagađenje, odnosno da poboljšamo kvalitet vazduha kroz uštedu u energentima koja će se ostvariti boljom izolacijom stambenih objekata i korišćenjem ekoloških goriva.”

Nada Jovičić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam poziva sugrađane da se prijave na konkurs koji je otvoren do 22. maja.

“Pravo učešća na konkursu imaju svi sugrađani koji po poreskoj prijavi stanuju u prvoj, drugoj ili trećoj zoni tj u zonama pojačanog zagađenja vazduha u zimskom periodu. Takođe, pravo imaju i oni koji stanuju u kolektvnim stambenim zgradama koje nemaju mogućnost priključka na gradski toplovod. Po završetku konkursa nakon potpisivanja ugovara, realizacija mora biti izvršena po ugovorenim obavezama do kraja oktobra meseca, gde će nakon toga sugrađani podnositi zahtev za povraćaj sredstava, a Grad sredstva uplaćuje u roku od 45 dana. Pravo učešća na konkursu nemaju vlasnici stambenih objekata na kojima je u prethodnom periodu sredstvima Grada Užica sufinansirana neka od mera energetske efikasnosti, osim vlasnika koji podnose zahtev za sufinansiranje nabavke kotla na gas.”

Po rečima Svetlane Drakul rukovodioca Odeljenja za zaštitu životne sredine sve do sada preduzete mere dale su vidljive rezultate, oko 2000 individualnih domaćinstava priključeno je na gas, a ugalj se sve manje koristi.

Za nabavku i ugradnju materijala za spoljnu izolaciju zidova planirana su sredstva u iznosu od 12 miliona dinara, za nabavku i ugradnju stolarije 6 miliona dinara, za nabavku kotlova na pelet planirano je 2 miliona, za nabavku kotlova na gas za porodične kuće 24 miliona dinara i 10 miliona za kotlove na gas u stambenim zgradama.

Konkurs za mere energetske efikasnosti objavljen je na zvaničnom sajtu grada Užica i oglasnoj tabli. Zainteresovani učesnici javnog Konkursa u toku trajanja ovog oglasa, a pre podnošenja prijava detaljne informacije mogu dobiti na telefon broj 031/592-421 tj direktno u Odeljenju zaštite životne sredine. Dokumenta za prijavu se mogu preuzeti na portirnici zgrade Gradske uprave ili u kancelariji broj 9.

Javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama na teritoriji grada Užica za 2021. godinu možete pogledati.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *