UČITAVANJE

Type to search

Nova Varoš Priboj Prijepolje

PRIBOJ: Potpisan ugovor za izgradnju pregrade na Limu za prikupljanje plutajućeg otpada

12.04.2021.
Deli

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, danas je u Ministarstvu zaštite životne sredine, sa ministarkom Irenom Vujović, potpisao Ugovor o realizaciji projekta „Izgradnja plutajuće rečne pregrade za prikupljanje ambalažnog otpada i ostalih vrsta otpada u Potpećkom jezeru“. Ugovore su potpisali i predsednici susednih opština, kojima su odobrena sredstva u iste svrhe, a potpisivanju ugovora prisustvovao je i narodni poslanik iz Priboja, Krsto Janjušević.

Ukupna vrednost projekta je 45 miliona dinara, Ministarstvo finansira 80 %, odnosno 36 miliona dinara, dok Opština Priboj učestvuje sa 20 %, odnosno sa 9 miliona dinara.

Sredstva su dobijena po javnom konkursu, koji je raspisalo ministarstvo, za sufinansiranje projekata zaštite i očuvanja voda, kao prirodnih resursa na reci Lim, u 2021. godini. Cilj je očuvanje kvaliteta voda, otklanjanje posledica od zagađenja i primena kreativnih mera, pa su u tom kontekstu podržani i projekti susednih opština, Prijepolja sa 15.000.000,00 i Nove Varoši sa 19.000.000,00 dinara.

Na taj način Ministarstvo za zaštitu životne sredine, sa ukupnim iznosom od 70 miliona dinara, pomaže lokalne samouprave u slivu reke Lim kroz Srbiju, u rešavanju gorućeg problema sa nakupljanjem otpada u korito ove reke.

To će doprineti zaštiti ekosistema reke, odnosno flore i faune, sprečava se proces oslobađanja štetnih gasova u vazduh, a reka Lim i okolina biće i lepše i čistije. Osim ekološkog efekta, stavljanje plutajućeg otpada pod kontrolu, doprineće i razvoju lokalnog turizma, imajući u vidu prirodne potencijale ali i istorijski značajne objekte u neposrednoj blizini.

Projektom je planirano i da se prikupljeni otpad reciklira.

 

izvor: priboj.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *