UČITAVANJE

Type to search

Некатегоризовано

PRIBOJ: Potpisan ugovoro sa Ministarsvrom zaštite životne sredine vredan 6,6 miliona dinara

24.03.2021.
Deli

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, u Ministarstvu zaštite životne sredine, sa ministarkom Irenom Vujović, potpisao dva ugovora za finansiranje dva projekta u opštini Priboj, za koje će resorno ministarstvo izdvojiti 6,6 miliona dinara.

U pitanju je projekat „Pošumljavanje – ozelenjavanje gradskih površina Stari Priboj – Mramorje“, ukupne vrednosti 4.494.800,00 dinara, od čega će resorno ministarstvo finansirati 80% projekta, sa 3.595.840,00 dinara, dok Opština Priboj finansira preostali deo od 20 % odnosno, 898.960,00 dinara.

Ovim projektom predviđena je sadnja preko 600 višegodišnjih sadnica, autohtonih vrsta, poput belog jasena, graba, breze, srebrne lipe i sitnolisne lipe, a sadnja će biti izvršena duž pešačko-biciklističke staze u Starom Priboju prema naselju Mramorje.

Drugi projekat, za čije je finansiranje takođe danas potpisan ugovor u Beogradu je „Smanjenje zagađenja vazduha u opštini Priboj, poreklom iz individualnih izvora u 2021. godini, zamenom individualnih ložišta na čvrsto gorivo kotlovima na drvni pelet“. Ukupna vrednost projekta je 5.000.000 dinara, Ministarstvo će izdvojiti 3.000.000 dinara, a lokalna samouprava učestvuje sa 2.000.000,00 dinara.

Opština Priboj ovim projektom planira da građanima subvencioniše zamenu dosadašnjih individualnih neadekvatnih ložišta, sa energetski efikasnijim ložištima, odnosno kotlovima, pećima i šporetima.

Maksimalni iznos sredstava, koji podnosilac zahteva može da dobije za sufinansiranje nabavke peći, je 60% ukupne investicije, a maksimalno 70.000 dinara, što će zavisiti od stepena efikasnosti individualnog ložišta.

U narednom periodu biće raspisan konkurs za sufinansiranje zamene individualnih ložišta, energetski efikasnijim, a plan je da se ložišta, sufinansirana ovim projektom, koriste već u sledećoj grejnoj sezoni.

 

izvor: priboj.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *