UČITAVANJE

Type to search

Požega

Auto-put od Požege do granice sa BiH imaće 66 tunela i 27 mostova. Kuda sve prolazi trasa?

22.03.2021.
Deli

Pre kraja godine auto-put “Miloš Veliki” trebalo bi da stigne do Požege. Odatle će se gradnja nastaviti u dva kraka, jedan ka Boljarima i granici sa Crnom Gorom, a drugi ka Kotromanu i granici sa Bosnom i Hercegovinom. Taj drugi krak, dug 61 kilometar, najvećim delom prolazi kroz teritoriju grada Užica, a trasa će u junu će biti stavljena na uvid građanima.

Završena su geotehnička i geomehanička ispitivanja terena buduće trase auto-puta od Požege do Kotromana.

U toku je usaglašavanje projektne dokumentacije, po kojoj, iako je reč o zahtevnoj deonici sa 66 tunela i 27 mostova, osim eksproprijacije poljoprivrednog zemljišta, neće biti rušenja objekata.

“Trećina kompletne deonice jesu mostovi, trećina tuneli, ostalo je nasip, tako da će samo izvođenje radova biti jako kompleksno, gde smo u dogovoru sa projektantskom kućom gledali koje je to najoptimalnije rešenje da tokom izvođenja radova bude omogućen pristup svim parcelama i svim lokacijama”, kaže Nikola Maksimović, direktor JP “Užice razvoj”.

Iz požeškog polja, preko Rupeljeva, auto-put će proći kroz Zlakusu, Potpeć, Potočanje, Krvavce, Sevojno i Mokru Goru.

Na trasi budućeg auto-puta, osim ulazne i izlazne, predviđena je izgradnja još tri petlje. U Mačkatu, Šljivovici i za Užičane najvažnija, u Gorjanima, odnosno u Zlakuškom polju, između magistralnog puta i korita reke Đetinje.

“Sa ovim auto-putem dobijamo izlazak na magistralu, biće povezano, biće udobnije, mnogo udobnije. Sve će da krene i industrija, mala preduzeća će više da se razvijaju, robe će više da dolazi”, ističe Vladimir Šunjevarić, predsednik MZ Zlakusa.

Većim delom, oko 26 kilometara auto-puta prolaziće teritorijom grada Užica, u kome se već analiziraju i lokacije potencijalnih industrijskih zona.

“Mi kao grad vidimo tu upravo šansu da privučemo ne samo strane investitore, već i naše, domaće investitore i to je neka nova šansa za otvaranje novih fabrika, novih radnih mesta, upravo sve u pravcu za bolji i brži napredak grada Užica”, napominje Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Po završetku javne rasprave, planski dokument budućeg auto-puta Požega-Kotroman, trebalo bi da bude usvojen do kraja godine.

izvor:rts.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *