UČITAVANJE

Type to search

Užice

UŽICE: Najbolje užičko – Mladi užički robotičari sa svetskim odličjem

15.03.2021.
Deli

Dragica Gavrilović, Andrej Stevanović i Luka Majkić iz Prve osnovne škole kralja Petra II iz Užica  predstavljali su Srbiju na Svetskom prvenstvu u edukativnoj robotici u Šangaju krajem prošle godine. Tema takmičenja je bila veštačka inteligencija, a učenici su imali zadatak da robota isprogramiraju tako da uz korišćenje veštačke inteligencije savlada prepreke na unapred zadatim stazama i osvojili treću nagradu u kategoriji Brick, kao i nagradu za izvanredan doprinos.

Zadaci koje su učenici rešavali bili su kreirani tako da odražavaju problem u funkcionisanju veštačke inteligencije koji robot treba da reši služeći se svojim mehaničkim dodacima i isprogramiranim kodom.

„Bilo je 150 timova, ali mi smo pokušali da se izborimo s tim i da zaboravimo na to koliko je zapravo ta konkurencija i da se samo usredsredimo na nas i kako ćemo mi da izvršimo te naše zadatke“, kaže učenik šestog razreda Prve osnovne škole kralja Petra II Luka Majkić.

„Nije bilo lako postići rezultat. Oni se spremaju mnogo više od nas, dugo vremena već imaju prepreke, a mi smo za kvalifikacije koristili prepreke iz 2017. godine. U poređenju sa tim koliko smo mogli da se spremamo, postigli smo veliki rezultat“, ističe Dragica Gavrilović, učenica osmog razreda.

Treća nagrada na takmičenju sa temom veštačke inteligencije i nagrada za izuzetan doprinos, deo su priznanja, ali i novih iskustava, učenika i nastavnika Prve osnovne škole kralja Petra II koja obeležava 190 godina postojanja.

„Veliko iskustvo, prvo upoznati ljude sa drugih prostora, zemalja, zatim takmičiti se sa njima, videti gde se mi nalazimo. Mi smo imali robota koji je starije generacije, međutim deca su to uspela da nadomeste boljim programiranjem, tako da smo uspeli da dođemo do treće nagrade “, rekao je nastavnik Goran Bojović.

 

„Treća nagrada na svetskom prvenstvu iz robotike u Kini je nešto što je u ovom trenutku vrhunac naših uspeha, ali ovde je neophodno konstantno ulaganje”, istakao je direktor škole Andrija Đurović  Danijel Radević.

Iako još uvek izuzetno mladi, ponosni su na svoj uspeh i činjenicu da su u dalekoj Kini predstavljali  svoju školu, grad i Srbiju. Timski duh i zajednički cilj najbitniji su za uspeh ovog srpskog informatičkog trojca, a svako ima svoj zadatak. Dok Dragica programira, dva dečaka njenu zamisao sprovode u delo – sklapaju prepreke i nastavke za robote.

 

„Nema sumnje da ćemo imati prave stručnjake za robotiku. Deca su danas dosta informatički obrazovanija i zainteresovani su da nauče kako sve to funkcioniše, jer živimo i takvom vremenu gde je poznavanje rada na računaru neophodno“, kaže  nastavnik informatike Goran Bojović.

Talenat ovih osnovaca je neosporan, a po rečima njihovog nastavnika i njih samih robotika je njihova budućnost i za 20 godina biće uspešni programeri u Srbiji.

 

izvor: uzice.rs

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *