UČITAVANJE

Type to search

Užice

ZLAKUSA: Umetnost obnovila stari zanat

10.03.2021.
Deli

Međunarodna kolonija umetničke keramike je manifestacija u selu Zlakusa kod Užica koja traje 25 godina i koja je doprinela razvoju nove tendencije u oblasti srpske i svetske umetničke keramike na temelju grnčarskog zanata, koji u Zlakusi postoji već 400 godina.

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa autorski je projekat akademske slikarke- keramičara Sofije Bunardžić iz Užica.

“ Kada sam se pre 40 godina prvi put susrela sa lončarskim proizvodima iz Zlakuse shvatila sam svo bogastvo i kulturnu vrednost takvog načina izrade keramike. Pokretanjem i realizacijom ovog autorskog projekta namera mi je bila da omogućim savremenim umetnicima, akademski obrazovanim keramičarima vrhunske profesionalnosti iz naše zemlje i inostranstva, da istražuju i eksperimentišu u, za njih, novoj tehnici, do sada u teoriji savremene keramike nepoznatom procesu izrade, tehnici nazvanoj “Zlakusa”. Takođe, da ih uključim u proces obnavljanja, nastavljanja i daljeg oživljavanja ovde sačuvane tradicije, da se ne bi ugasila sa generacijom starih majstora lončara, već da se ovom kolonijom napravi povratna sprega u smislu podsticanja mladih žitelja sela, da umeće i iskustvo svojih predaka održe i predaju u nasledstvo budućim generacijama”, priseća se početaka Sofija Bunardžić.

Te, 1995. godine, zahvaljujući pomoći rukovodstva Opštine Užice, održana je probna Kolonija keramike u trajanju od dva dana sa učešćem šest akademskih slikara-keramičara koji su se upoznali sa mogućnostima za rad i održavanje buduće Međunarodne kolonije umetničke keramike, probali materijal za rad i novu tehniku u savremenoj keramici. Umetnici su radili u domaćinstvu Milana Savića i Živka Nikitovića, majstora grnčara-lončara u Zlakusi.

U proteklih 25 godina kroz Koloniju je prošlo 360 umetnika iz 35 zemalja sveta.Posebnost ove kolonije ogleda se kroz građenje finih spona između tradicionalnog lončarstva jedinstvenog po materijalu, metodu rada i pečenju keramike na otvorenom plamenu vatre i sa druge strane savremenih tendencija u umetničkoj keramici.

“Specifičnost ove nove tehnike u umetničkoj keramici, tehnici “Zlakusa” i lončarsko-grnčarskog zanata je u materijalu i načinu rada. Glina se meša sa sitno mlevenim mineralom kalcita, zatim se od pripremljene smese rade skulpture, odnosno umetnički predmeti na ručnom točku zidanjem, građenjem. Nakon toga se predmeti suše, predgrevaju i peku na otvorenom plamenu vatre od visoko kaloričnog drveta na oko 600 do 700 stepeni“, objašnjava Bunardžićeva.

Sve kolonije održane su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Užica.

“Dosadašnje kolonije koje su imale međunarodni karakter i postignuti rezultati, renome, a naročito odjeci u zemlji i inostranstvu obavezuju nas da se potrudimo da i u buduće koloniju što bolje organizujemo, kao projekat iz domena kulture koji svojim vrhunskim kvalitetom doprinosi razvoju kulture i umetnosti u našoj zemlji, promoviše nove umetničke forme i izraze, novu tehniku i tehnologiju u umetničkoj keramici, doprinosi decentralizaciji kulture, kulturnoj saradnji i umetničkoj razmeni u zemlji i inostranstvu i čije je održavanje i organizacija od nacionalnog interesa za Republiku Srbiju”, naglašava Sofija Bunardžić.

Sofija Bunardžić je član ULUPUDS-a od 1982. godine. Imala je 6 samostalnih, više od 100 kolektivnih i 50 autorskih izložbi. Bila je profesor i direktor Umetničke škole u Užicu. Dobitnik je, između ostalih nagrada i najvišeg priznanja „Povelje grada Užica“ za 2011. godinu, za dugogodišnji rad na Autorskom projektu Međunarodne kolonije umetničke keramike“ Zlakusa “ i „Nagrade za životno delo“ od ULUPUDS-a za 2018 .godinu.

izvor: uzice.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *