UČITAVANJE

Type to search

Priboj

Na koji način se upravlja otpadom u opštini Priboj?

24.12.2020.
Deli

U sektoru upravljanja otpadom, najvidljiviji i verovatno najsloženiji problemi tiču se upravljanja komunalnim otpadom, gde Srbija ozbiljno zaostaje za uporedivim zemljama Centralne i Istočne Evrope praktično u svim fazama ovog procesa – od prikupljanja, preko odlaganja, dok prerada komunalnog otpada jedva da i postoji. Kakvo je stanje i gde se otpad trenutno deponuje u opštini Priboj razgovarali smo sa Goranom Rekovićem predsednikom Udruženja građana Primus Priboj.

– Opština Priboj I Nova Varoš svoj otpad deponuju na nesanitarnom smetlištu “Duboki potok” 15 kilometar udaljenog od Priboja na desnoj obali Potpećkog jezera od kog je udaljena 100-ak metara. Prema poslednjim podacim iz JKP Usluga njeni radnici dnevno u gradskim i prigradskim naseljima kolektuje i deponuje na deponiju oko 100 metara kubnih otpada, odnosno da u okviru svih godišnjih aktivnosti odveze na deponiju oko 3.000 tona otpada.

Ko upravlja otpadom i na koji način?

– Upravljanje otpadom u opštini Priboj vrši JKP USLUGA Priboj koja trenutno raspolaže sa 210 malih kontejnera 1,1 m3 i 40 velikih kontejnera zapremine 5 do 8 m3. Broj posuda za odlaganje otpada u prigradskim naseljima ispred kuća i preduzetničkih radnji je premašio 5.000, dok se u kontinuitetu radi na povećanju broja svih vrsta posuda i prostora za odlaganja kako bi se moglo što lakše prići autosmećarkama u prigradskim naseljima čija putna infrastruktura i konfiguracija terena nisu pristupačna i povoljna za vozila gradske čistoće. Značajno uvećanje broja kontejenera je pozitivan trend ali prema rečima u JKP Usluga i dalje nedovoljan za proširenje obuhvata prikupljanja otpada. Vozni park je minimalno obnavljan usled finansijske nemogućnosti preduzeća a planirane su nabavke manjih autosmećarki i traktora i čistača koji bi lakše dolazili do nepristupačnih korisnika naročito u višim delovima grada i prigradskih naselja. Kadrovska struktura JKP se nije značajno promenila u proteklih  9 godina tako da se i ne može govoriti o kadrovskom i projektnom razvoju preduzeća i većem iskoraku ka projektnim aktivnostima i adekvatnom osavremenjavanju službi i povećanju obima pružanja usluga iz delokruga rada JKP – izjavio je Reković.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *