UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Borba za zaštitu životne sredine putem recikliranja tekstila

21.10.2020.
Deli

Ženski centar Užice već 10 godina se bavi servisom prikupljanja, sortirana i doniranjem tekstila,  kroz projekat Prikupljanjem i reciklažom tekstila do održivih socijalnih usluga za stanovništvo sa ciljem pronalaženja održivih rešenja alternativnih vidova socijalnih usluga.

– Mi vršimo primarnu selekciju tekstila jer je u skladu sa svim ekološkim principima o zaštiti životne sredine. Tekstil je vrlo specifična sirovina, jer je kabast i različite vrste tekstila imaju različit period raspadanja što nekada može da bude niz godina – navodi Marina Tucović iz Ženskog centra Užica.

Umesto da završava kao otpad, ovde se tekstil koristi u dve svrhe. Prva je pomoć socijalno ugroženom stanovništvu u garderobi, a druga je proizvodnja regenerata od recikliranog tekstila koji bi se koristio u industriji nameštaja, automobila i za proizvodnju izolacionog materijala. Konačno, ovim rešenjem se produžava i vek sanitarne deponije.

Ženski centar Užice teži ka tome da nađe donatore koji će razumeti koliko je zaštita životne sredine bitna i koji će uložiti u njihovu ideju o liniji recikliranog vlakna što bi podrazumevalo izgradnju cele logistike, prikupljanje više tekstilnog otpada, njegove prerade kao I povezivanje sa industrijama netkanog tekstila. Porucuju  to je put ka otvaranju regionalnog centra i rešavanju pitanja tekstilnog otpada.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *