UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Prvak drame Boban Ljubičić: 40 godina uspešne karijere

14.10.2020.
Deli

Slobodan Ljubičić, prvak drame užičkog Narodnog pozorišta sinoć je poslednji put iz radnog odnosa odigrao predstavu ” Kraj vikenda” koja je na repertoaru užičkog pozorišta pune 22 godine. Ovo je ujedno i bila prilika da se pozdravi sa publikom, ali kako je istakao glumci ne odlaze u penziju, već igraju sve dok ih zdravlje služi.

„Ja se nadam, a mogu reći da sam siguran da će me ovo moje pozorište pozvati da uradim nešto za njih, da im pomognem. A ako im pomoć ne bude bila potrebna, ja bih rado i dalje igrao na ovoj sceni. Hvala pre svega mojim kolegama koji su bili sa mnom toliko godina. Nije bilo lako, ali sam želeo da svaki posao koji radim dovedem do kraja na najbolji mogući način, a u tome i jeste težina. Sva težina je bila na meni, ali opterećivao sam i kolege, nadam da se ne ljute na mene“, rekao je Ljubičić

Istim povodom, večeras, u holu pozorišta u 19 časova, najavljena je promocija monografije „Slobodan Ljubičić – Nežni krotitelj publike“, koju je priredio novinar i književnik Zoran Jeremić, a suizdavači su Udruženje „Kolektiv“ Užice, Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine i Crveni krst Užice.

Ljubičić je rođen 1955. godine u Kragujevcu, a profesionalnu glumačku karijeru je započeo 1977. godine u zaječarskom pozorištu Timočke krajine. Deset godina kasnije pridružio se ansamblu NP Užice.

Iako nije završio Akademiju pozorišne umetnosti, za koju navodi „da je važna i da je obrazovanje veoma važno“, ali da je „pozornica jedino mesto na kome se stvara glumac“, ostvario je na stotine pozorišnih uloga u skoro svim teatarskim formama u pozorištima u Zaječaru, Kragujevcu, Nišu, Kruševcu, Bijelom Polju i Užicu. Igrao je na televiziji i filmu.

Jedini je srpski glumac koji poseduje čak 17 nagrada „Joakim Vujuć“, a među njegove 33 nagrade su „Zoranov brk“, „Ćuran“ i druga glumačka priznanja. Okušao se i kao reditelj i 1998. godine je, u užičkom pozorištu, postavio komad „Boing boing“, koji je izveden više od 130 puta.

 

 

Zapadne vesti

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *