UČITAVANJE

Type to search

Ekonomija Užice

I posle povećanja cene vode i kanalizacije Užice u proseku sa ostalim gradovima u Srbiji

30.09.2020.
Deli

Na poslednjem zasedanju užičkih većnika usvojen je predlog nadzornog odbora JKP Vodovod za povećanje cene vode i kanalizacije u iznosu od 18 odsto. Odluka veća je opravdana time da su troškovi  prerade vode  znatno veći nego u prethodnom periodu, jer sama fabrka vode koja je moderna koristi metode za preradu koje su daleko skuplje nego ranije, istakao je Ivan Stanisavljević član Gradskog veća za javna preduzeća na današnojoj konferenciji za medije.

Stanisavljević je dodao  da povećanje od 18 odsto deluje kao veliko, ali je svakakako najbolje rešenje između naših sugrađana i  JKP Vodovod. Takođe na nivou potrošnje jednog prosečnog domaćinstva ovo povećanje iznosi oko 150 dinara više nego ranije.

Cena vode za privredu je smanjena 2016 godine, a sa ovim povećanjem i dalje će biti manje nego sto je to bilo pre 2016 godine. Što znači da je cena vode do pre 4 godine iznosila 127,40 dinara po metru kubnom za vodu, a za kanalizaciju 31, 86. Sa povećanjem od 18 odsto, privrednici će plaćati 118,78 dinara za vodu, dok će za kanalizaciju plaćati 29,70.

Obrazlažući razloge za veći iznos cene vode i kanalizacije u Užicu  Duško Ljujić, direktor JKP Vodovod navodi da je Užice sada u proseku sa ostalim gradovima u Srbiji pa tako  račun koji će građani Užica plaćati za 14 kubika vode sa kanalizacijom iznosiće 1.143 dinara , u Čačku će građani istu potrošnju platiti 1009 dinara, u Beogradu 1230, dok će Lozničani koji piju neprerađenu vodu, već samo hlorisanu, platiti 1470 dinara.

Ovo povećanje će važiti od 1. oktobra, a Ljujić je ovom prilikom pozvao građane da ukoliko im u prethodnom periodu nije očitana voda, do 1 oktobra to sami urade i kada dodje čitac da prijave stanje do navedenog datuma.

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *