UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

U Užicu sve spremno za polazak đaka u škole, nastava po izmenjenom režimu

28.08.2020.
Deli

Prema uputstvima Ministarstva prosvete svi direktori osnovnih i srednjih škola u Užicu pažljivo su razradili pravilnik i spremili se za početak nove školske godine, a sve u skladu sa uslovima vanredne situacije u kojoj se nalazimo, ali prostornih i kadrovskih mogućnosti. Kako sve užičke škole imaju odeljenja od 25 i više učenika u skladu sa pravilnikom podeljena su na dve grupe. Kad su u pitanju učenici nižih razreda, od prvog do četvrtog razreda svi učenici idu pre podne u školu. Za učenike starijih razreda, od petog do osmog, oni će za početak raditi kombinovani sistem, učenici će se podeliti u dve grupe, jedna grupa će ići ponedeljak, sredu i petak u školu, druga grupa utorak i četvrtak. Svake druge sedmice se vrši rotacija.

Član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti Ratko Trmčić naveo je da su sve škole pre početka školske godine završile generalno čišćenje svojih prostorija, a lokalna samouprava je izdvojila dodatna sredstva kako bi se u nedelju i ponedeljak izvršila dodatna dezinfekcija u svim školama.

„Počinje nova školska godina, još uvek je vanredna situacija i treba da se ispoštuju dva najvažnija uputstva, a to je organizacija nastave u osnovnim i srednjim školama u celoj Srbiji, kao i u našem gradu, i zaštitne mere za zdravlje učenika i nastavnika.

Sa druge strane posebna pažnja posvećena je i pravilniku o zdravlju učenika i nastavnika.

U toku jednog dana dezinfekcija će se vršiti 4 puta i to dva puta za vreme velikog odmora, kao i posle završene prve i popodnevne smene.

Direktor Užičke gimnazije Vukadin Simović naveo je da će za nastavu u srednjim školama biti podeljena odeljenja, polovina učenika ide jedne nedelje u školu, druga polovina učenika ide druge nedelje u školu. Polovina učenika koja ostaje kod kuće jedne nedelje radiće na daljinu.

„Imamo pripremljene planove za ostale oblike nastave, pogotovu u srednjim stručnim školama gde imamo realizaciju i vežbi i prakse. Škole će to raditi prema svom planu, sve na način da nas što manje prođe dnevno kroz školu, da budemo u što većim prostorima i da smanjimo mogućnost zaraze na nulu ukoliko je to moguće. Ako se pridržavamo svih uputstva što se tiče higijene, maski, distance nadam se da ćemo proći kako treba. Treba da pokušamo da održimo nastavu kroz naredni period da ne dođemo u situaciju da radimo samo na daljinu, jer je to bolje za decu i olakšava rad nastavnika“ -naveo je Simović i dodao da su uputstvom pojačane mere u smislu dežurstva nastavnika i načina kako se deca u školi ponašaju, kreću.

„Učenici će biti upoznati na prvim časovima odeljenskih starešina da ne smeju da prave gužvu u hodnicima. Postojaće kabinetska nastava i oni će sedeti u svojim učinicama, a nastavnici će se menjati i na taj način će se smanjiti kontakti. Ono što je najvažnije za đake je da se pridržavaju uputstva, da peru ruke redovno, da nose masku, bez zadržavanja u holovima škole kako bi na taj način smanjili kontakte“-rekao je Simović.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Užica ima preko 10 hiljada učenika i oko 1300 prosvetnih radnika, a ove godine u prvi razred upisalo se oko 500 učenika.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *