UČITAVANJE

Type to search

Čajetina Društvo

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru biće završeno do kraja avgusta

04.08.2020.
Deli

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u blizini rečice Obudojevice na Zlatiboru uskoro bi trebalo da bude pušteno u probni rad, koji će trajati oko godinu dana. Vrednost te investicije započete u novembru 2017. godine, veća je od 4,6 miliona evra, za koju je Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Vlade Slovenije donirao milion i po evra, dok je ostatak ulaganje lokalne samouprave.

„Uspeli smo za ove četiri godine da isprojektujemo, da rešimo imovinsko-pravne odnose, dobijemo građevinsku dozvolu,i evo – posle dve godine izgradnje, uspeli smo da radove na postrojenju polako privedemo kraju. Kada to kažem, mislim na popločavanje samih rezervoara koji će biti spremni za prihvat otpadne vode; na samim rezervoarima se trenutno montira oprema koja je od prohroma, uvezena iz inostranstva i po svim evropskim standardima. U zgradi, iz koje će se upravljati postrojenjem, takođe se montira oprema, tako da je 15. avgust rok za završetak ugradnje opreme i nadamo se u septembru početku probnog rada ovog postrojenja na Zlatiboru“, rekao je danas za Zlatibor pres Miloje Rajović, zamenik predsednika opštine Čajetina.

Prema Ugovornim obavezama između izvođača radova, „Jedinstva“ iz Sevojna “ i „Hidroinženjeringa“ iz Ljubljane sa JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina,probni rad postrojenja će se pratiti godinu dana, a za to vreme će se vršiti i obuka nekolicine radnika „Vododvoda“ za rad na postrojenju koje je automatizovan.

„Ako ovo vreme i situacija dozvoli u Srbiji i na Balkanu, ja se nadam da u septembru ugostimo ljude iz Slovenije koji su nam pomogli u ovoj donaciji od milion i po evra, i da se zahvalimo na pomoći i saradnji. Mislim da imamo jedan od najboljih sistema za prečišćavanje otpadnih voda koje treba da krene u rad, kao i da će mnogo ljudi iz Srbije i okolnih zemalja dolaziti da vide šta smo mi to uradili, će koristiti naša iskustva, a mi ćemo biti na raspolaganju“, rekao je ovom prilikom Rajović i naglasio: „Ostaje nam i gorak ukus jer smo izgubili Rada Jovanovića, direktora „Vodovoda“ koji je bio izuzetno angažovan na ovom postrojenju… Daćemo najviše od sebe da ovo bude jedno od najboljih postrojenja u Srbiji.“

JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina priprema ujedno i projektnu dokumentaciju za izradu ovakvih postrojenja u Čajetini kao i u nekim od većih sela Opštine.

 

Izvor: ZlatiborPress

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *