UČITAVANJE

Type to search

Čajetina Turizam

Nesvakidašnji svetlosni efekti biće instalirani na Kraljevom trgu

17.07.2020.
Deli

Radovi na rekonstrukciji Kraljevog trga u centru Zlatibora su zbog širenja korona virusa, usporeni ali ne i zaustavljeni. Radi se sa manjim brojem radnika uz sve propisane mere. Zlatibor, kao turistički centar biće jedinstven, u planu je osvetljenje Multifunkcionalnog parka na Zlatiboru i trenutnoo se radi na provlačenju neophodne instalacije.

Prvi nivo je funkcionalno osvetljenje sa promenljivim nivoom osvetljaja na podu od behatona, koji se realizuje pomoću reflektora u skladu sa planiranim dešavanjima na Trgu. Drugi nivo osvetljenja je stvaranje svetlosnih slika na podu trga. Na jednom delu trga, u zelenoj zoni prema baštama kafića, predvideli smo postavljanje svetlećeg drveta visine 5,6m, napisao je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović na svom FB profilu.

U zimskom perodu, kada je jezero zaleđeno ili ima snega, na jezeru će biti svetlosna slika sa željenim motivima. Isti reflektori mogu se koristiti i u toku letnje sezone za svetlosne efekte po ivici jezera, samo sa drugim motivom. Posebno osvetljenje ide i ka krošnjama borova, kao važnog simbola Zlatibora. Reflektor je predviđen i za osvetljenje česme, kao i za spomenik generalu Krsti Smiljaniću.

U toku su i pripreme za fontanu sa vodenim i svetlosnim efektima, gde ćemo imati filmske i muzičke prikaze, ili dečije predstave. Važno je da svaki deo Trga stavimo u funkciju i istaknemo sve ono što je lepo, a do sada je bilo u mraku ili zapušteno napisao je Stamatović.

Rekonstrukcija Kraljevog trga na Zlatiboru obuhvata i izgradnju novog šetališta u dužini od 1.300 metara. Promenada kreće od teniskih terena, preko Kraljevog trga i vodiće sve do hotela Tornik. Ceo taj popločani deo imaće i podno grejanje. U sklopu radova biće pročišćeno i jezero koje se nalazi u samom centru, kao i izmeštanje kišnog kolektora  i izgradnja optočnih kanala, koji  će sprečiti da površinske vode prljaju jezero.

 

RINA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *