UČITAVANJE

Type to search

Društvo Užice

Užice dobilo prvu „pametnu školu“

09.06.2020.
Deli

Najstarija užička osnovna škola, Prva osnovna škola kralja Petra II,  pored veoma duge tradicije obrazovanja učenika od danas se može pohvaliti i epitetom pametne, jer zahvaljujući projektu Grada i donaciji Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj koje je opredelilo 24,8 miliona dinara imamo prvu pametnu školu u regionu, što će za njene učenike ali i ceo grad imati veliki značaj.

Po nivou opreme koji je zahvaljujući projektu pametne škole instaliran, Prva osnovna škola kralja Petra II u samom je vrhu škola u Srbiji. Oprema od 15 interaktivnih tabli u kompletu sa računarima i projektorima omogućiće razvijanje digitalnih kompetencija učenika i nastavnika.

Sve je mnogo modernije, jednostavnije i deci mnogo zanimljivije, brže. Table su instalirane u skoro svakoj učionici i kabinetu, a škola ih ima sada sedamnaest i one omogućuju nastvniku da u toku rada kombinuje različite audio i video sadržaje. Nastavnici su prošli obuku za korišćenje tabli, tako da će se već od prvog razreda pa sve do osmog konstantno koristiti u samom procesu nastave. Očekujemo da će u narednom periodu i sami rezultati učenja biti značajno bolji jer ćemo koristiti modernija sredstva“ ističe direktor škole Danijel Radević i dodaje da je kroz ovaj projekat dobijen i sistem kontrolisanog pristupa školskoj zgradi i prostorijama.

Na ulazima postoje senzori koji će beležiti ulazak i izlazak svih lica u školu. Sva lica dobiće kartice, senzori će očitavati te kartice i u svakom trenutku sistem beleži koliko je đaka i zaposlenih prisutno u školi, kad su ušli i kad su izašli.

Takođe, dobijen je i video nadzor, jedanaest kamera visoke rezolucije koje će raditi po principu dan i noć, beležiće promene i dešavanja u školskoj zgradi i dvorištu. U sklopu opreme spada i monitoring, odnosno računar koji će da skladišti i čuva sve te podatke. Postoje i dve rotirajuće kamere, jedna je postavljena u dvorište, okreće se 360 stepeni i beleži dešavanje u samom dvorištu.

Postavljen je i sistem za brzu dojavu vanrednih situacija, odnosno dve sos tačke, jedna se nalazi u holu škole, a druga tačka je postavljena u školskom dvorištu. Sistemi za brzu detekciju i dojavu požara postavljeni su na plafonima svih prostorija. Ukoliko dođe do požara oglašava se zvučni alarm, i sistem šalje sms poruke odgovornim licima.

Projektom je dobijen i razglas u celoj školi, to su zvučnici koji su instalirani u svim učionicama i hodnicima. Jedan veoma značajan paket opreme koji će povećati bezbednost u školi, ali i doprineti realizaciju samog procesa nastave da se obavi na najvišem mogućem nivou.

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *