UČITAVANJE

Type to search

Arilje Društvo Politika Požega

Ana Brnanbić posetila Požegu i Arilje

08.06.2020.
Deli

Prilikom posete opštini Požega premijerka Vlade RS, Ana Brnabić posetila je kompaniju Inmold, koja je, kako je istakla primer uspešne domaće porodične firme, a koja svoje proizvode plasira na strano tržište. Inače, ovo je treći put da je premijerka u Inmoldu, a razlog poslednje posete je njihovo proširenje kapaciteta na prostoru bivše fabrike nameštaja Napredak. Prostor stare fabrike je bio  devastiran, a sada to izgleda potpuno drugačije.

Premijerka je ovom prilikom istakla koliko su ovakve domaće firme važne za razvoj naše države, jer što je u Srbiji vise ovakvih firmi, ekonomija Srbije će biti jača, zbog toga će država svima njima pomoći da investicioni ciklus, konkretno u Inmoldu ,umesto za 5 završe za 2,5 godine, naglasila je Brnabić.

Premijerka je istakla da u Inmoldu radi 300 radnika, a da je prosek godina 31 i zahvalila se svima njima što su ostali u Srbiji. Ona je izrazila i zahvalnost Inmoldu koji se uključio u pomoć za ublažavanje krize izazvane korona virusom praveći vizire i nosače vizira u vrednosti od 150 000 evra.

Direktor i vlasnik Inmolda Goran Janković naveo je da danas počinje proizvodnja Inmolda u novom proizvodnom pogonu od 1200 metara kvadratnih i zahvalio se Vladi na podršci ,bez koje ne bi mogli biti konkurentna firma na svetskom tržištu.

Predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović je istakao da lepši dani za Požegu tek dolaze.

„Ovih dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoriće Budimku ,koja je oduvek bila privredni oslonac ovog kraja. Do kraja naredne godine autoput stiže do Požege a sa njim, nadamo se i novi investitori“, rekao je Nikitović.

Predsednica Vlade je pored kompanije Inmold održala i radni sastanak sa požeskim privrednicima, posetila je i domaćinstvo Cicović u selu Papratište, koje je kako je istakla, primer kako seoski domaćini i pored velikih mogućnosti da rade i zaradjuju u inostranstvu, ostaju u Srbiji i uspešno se bave  poljoprivrednom. Svoju posetu Požegi završila je obilaskom puta u MZ Glumač, koji je rekonstruisan zahvaljujući sredstvima koja je opredelila Kancelarija za javna ulaganja.Kao požeški i  ariljski privrednici su imali priliku da razgovaraju sa premijerkom, a prilikom posete  ovoj opštini premijerka je obišla fabriku za preradu voća H&S, koja je zajednička investicija Srbije i Mađarske.

„Nadamo se da će ova kompanija biti ponos obe države. Savremeno opremljena i automatizovana zapošljavaće od 25 do 30 ljudi. Njen kapacitet je 12 tona na sat i oko 120.000 teglica dzemova nedeljno. Nadamo se da će krajem  ove i početkom sledeće godine, naši proizvodi se naći na tržištu i izvoziti u evropske zemlje i Japan“, izjavio je Saša Stanić, direktor kompanije „H&S“.

Ova fabrika doprineće da plasman maline bude bolji, što je fantastična vest za brojne malinare koji se bave proizvodnjom crvenog zlata u ariljskom kraju.

Prilikom posete Arilju, premijerka je najavila izgradnju regionalnog, inovacionog start ap centra, koji će mnogo značiti za sve mlade u ovoj opštini, kao i povezivanje ove opštine na gasovodnu mrežu do kraja godine, sto će kako kaže biti od velikog značaja za ariljsku privredu ali i za životnu sredinu u samoj opštini.

 

 

 

Zapadne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *